Varhainen jäidenlähtö ei tuonutkaan aikaista kalastuksen aloitusta vaan melko tavanomaiseen aikaan kalastus alkoi onnistua. Talvi oli viipyilevää sorttia.

Tuulta, tuulta ja vain harvoin heikkoa tuulta oli huhtikuu ja toukokuun alkupuoli. Rysien laskemisen aikaa mutta työ ei ole edenneet toivotulla ripeydellä. Tavoitteesta ollaan jäljessä vaikka viimeiset parisen viikkoa on ollut hyvää laskukeliä. Lohia on ihan mukavasti saaliiksi tullut ja kausi on edessäpäin.

Mielenkiintoinen havainto on lohien tämän kevään ravinto. Syönnöslohet on ahmineet vatsat täyteen tuulenkaloja. Silakkaa eivät ole lohet ollenkaan syöneet ja se kertonee jotain silakan tilanteesta Selkämerellä. Tuulenkalat on yllättävän yleisiä kaloja mutta ne ei juurikaan näy kalastajien saaliissa mutta petokalat niitä mieluusti syövät.

Toinen havainto on lohien kaunis punaväri joka on selvä merkki siitä että luonnon karoteenia on ollut lohien ravinnossa. Liekkö silakkaravinnon vähäisyys osaltaan syynä sillä silakka ei ole karotiinin lähde.

Silakkasaaliit koheni vasta Vapun jälkeen. Kuukausi oli yritystä mutta ei saalista kuin nimeksi. Kolea kevät ja tuulten sekoittamat viileät vedet ei lupaa hyvää kudun onnistumista kevätkutuisille kaloille. 

Kustannukset on lähteneet ripeään nousuun. Energian hinnan nousu vaikuttaa moneen ja myös muut kustannukset ovat nousseet hyvin laajasti. Polttonesteiden hinta vaikutta itse kalastuksessa mutta myös rahtikustannuksissa ja esimerkiksi pakkaustarvikkeet (styrox) on huomattavasti kallistuneet. Kalalla ei ole tuotantotukia joilla kustannus nousua voidaan kompensoida tai ainakin lieventää kuluttajahintojen nousua. Siksipä kalan hinta on nopeammin reagoinut kustannusten nousuun kallistuen ripeämmin kuin muut elintarvikkeet. Erityisesti kasvatetun kalan hinnassa on korotuspaineita ja norjalainen lohi on suunnannäyttäjänä. Norjan lohen määräävä ylivalta hinnoittelussa on ollut kotimaiselle kalatuotannolle aiemmin näivettävä sillä kalan hintakehitys on ollut riippuvainen edullisen tuontikalan ylivoimaisesta markkinaosuudesta. Kaiken muun on sopeuduttava ja kuluttajan kalan hintakäsitys on hämärtynyt.

HjS