Jäät lähtivät satamastamme 26. maaliskuuta. Myrsky vei kaiken mikä kellui vedessä, mutta rantakiville jäi jäätä kun vesi oli alhaalla. Jäiden lähtö keväällä on aina ennen tiennyt kalastuksen aloitusta mutta ei nyt, sillä talvi jatkoi pakkasöinä ja kevät ei edennyt. Öisin muodostuu uutta jäätä, joka tosin sulaa päivisin. Huhtikuussa kun ollaan, jään kokonaismäärä vähenee joka päivä, vaikka kylmältä tuntuu, on korkealle kohoava aurinko tehokas kevään edistäjä.  Myrskyjä on ollut koko talven ja ne olleet lopputalvesta pohjoisen puolelta ja tuoneet kylmää talvista säätä. Kylmää on ennusteissa koko huhtikuuksi. Kevät tuntuu pääsevän hitaasti etenemään. Kun ennakkoa ei saada, tulee keväästä kiihkeä kalastussesonki kunhan kylmä loppuu.

Laituriin ei jäänyt yhtään jäätä. Yleensä joudutaan alkuun pitämään kalavenettä satamalahden suulla jäänreunalla ensimmäisillä pyyntireissuilla. Ei ole koskaan ennen kerralla mennyt kaikki talven jäät satamasta.

Kuvassa 2022 ensimmäinen silakka.

Eka kokeilureissu silakkaverkoilla 4.4. antoi maistiaiset. Hyvää oli silakoiden hyvä kunto ja kaikki olivat kudulle tulevaa kalaa. Ei vielä kutukypsää, mutta mäti- ja maitikalaa. Talven mittaan on huolestuttanut tiedot ulkomerellä pyydettyjen silakoiden laihuudesta. Tämä yhden kerran vaatimaton otanta kuitenkin antoi hyväkuntoisia pulskia silakoita. Tästä on hyvä jatkaa, kunhan tuulet muuttuvat keväisen leppeiksi.

Rysäpyynti vaatii että talvi ja myrskyt loppuu. Talvi on ollut myrskyinen, jos kovat tuulet jatkuu rysäkalastuskaudelle, on vaikeuksia tiedossa. Kuukauden kuluttua pitäisi ensimmäiset rysät olla pyynnissä viimeistään.

Kyllä tämä iloksi muuttuu.

HjS