Hyvää kalastusta mutta vain hetken.

Erikoinen oli kevät-kesä 2022 säiden ja kalastuksen osalta. Ensin kylmää ja tuulista, sitten kuukauden hyviä kelejä ja kohtuu kalastusta. Sitten Juhannuksesta ”pam” tyrmäyshelle, joka lopetti kalan tulon täysin käyttämilläni lohipyydyksillä. Sesonki oli tynkä (lyhyin) mitä muistan koskaan olleen. Vielä tosin on mahdollisuus hieman saada kalaa jos viilenee huomattavasti, mutta ei kuitenkaan helteen aiheuttama menetys korvaudu. Muistuttaa kesää 2020, mutta silloin helle jatkui pitkään, nyt on kuitenkin luvassa viileämpää jatkossa.

Silakan verkkopyynnin lopetimme toistaiseksi helteeseen. Silakkaa oli edelleen heikosti ja helle toi ongelmia silakan säilyvyyteen. 

Juhannus on meidän kalanmyynnin vuoden ehdoton sesonki. Myynti on helppoa, sillä asiakkaat on ostotuulella ja monelle kotimainen luonnonkala kruunaa keskikesän juhlan tunnelmaa. Viidellä myyjällä torimyynnistä selvittiin ja onneksi saaliit oli lähes kysyntää vastaavat. Kalan hinta on noussut hieman korvaamaan kustannusten nousua. Lohen vähittäismyyntihinta ei laskenut alle 17,- kg ja silakkaa sai vitosen kilo torilta.

Lohen fileerauksen sivutuotteet selkäruoto, vatsasuikale ja etummaisten vatsaevän kohdan ns. olkapäät on kuluttajien suosiossa. Erityisesti selkäruoto on grillaukseen (grilliluut/ruoto) mainiosti soveltuvaa. Sopivan vahvuinen ja kiinteä luontainen varras. Meillä menee nämä sivutuotteet niin hyvin kaupaksi, että välillä heitän vitsinä että ”pitää fileerata että saa ruotoja myyntiin”.

Kalastajan toiveissa on, että helteet olisi tältä kesää takana ja normaalit lämpötilat palaisi. Viileämpää on luvassa, mutta tuskin meriveden lämmöt vielä hetkeen laskee kalastajan toiveita vastaavaksi.

HjS