Helmikuun 22. päivän illalla myrskytuuli ja korkealle noussut merivesi aiheutti vahinkoja Selkämeren rannikolla. Suuria tuhoja ei tullut, mutta rantojen kiinteistöille ja varsinkin laiturirakenteille on tullut vaurioita. Kalanpyydyksille ei myrsky ajankohdasta johtuen aiheuttanut vahinkoa, sillä mitään aktiivista pyyntiä ei nyt ole meneillään rannikollamme.

Tilanne oli usean tekijän summa. Puoli metriä helmikuun normaalia ylempänä ollut merivesi sai myrskytuulesta, matalapaineen sijainnista ja liikkeestä sekä samanaikaisesti Perämerellä laskemaan lähteneestä merivedestä yhteisvaikutteisen ”tulva-aallon”

Mäntyluodon mittausaseman +123cm ei ole koko totuus, vaan rannikolla mentiin sen yli 10-20cm riippuen rannikon muodoista suhteessa tuulen suuntaan.  

Selkämeren rannikolla ei vesi nouse yleensä sellaisiin korkeuksiin kuten esim. Perämeren tai Suomenlahden perukoilla johtuen juuri siitä, ettei ole mitään pohjukkaa, mihin vesi pakkaantuisi. 

Myrsky oli hetkellinen ja ei mitenkään poikkeavan ankara. Tällaisia tuulilukemia on ollut jo lukuisia marras-, joulu- ja tammikuussa. Korkea merivesi teki tästä myrskystä vahinkoja aiheuttavan.

Seuraavan aamun kuva: vedenpinta jo 40cm vesiyötä alempana.

Kriittisinä hetkinä oli yö ja sähköt poikki, joten kuvaa vedenpaisumuksesta en saanut.  Pääosin rantamme oli siivottu varautuen noin metrin vedennousuun, mikä yleensä riittää. Tuulen suunta oli pahin mahdollinen: aallokko vyöryi ulapalta. Yleensä korkein vesi nousee luoteistuulella, jolloin rantamme on tuulelta suojassa.

Yleisesti ottaen selvisimme melko pienin vaurioin, mutta elemeittikylmiö ei aallokkoa vastaan kestänyt vaan levisi kuin ”jokisen eväät”

Leudon talven ansiosta kalastus avovesillä on jatkunut. Kovien tuulien väliin on sopinut pari heikkotuulista päivää viikoittain. Siikaverkoilla olen käynyt. Verkot pyyntiin ennen auringon nousua ja ylös aamupäivällä. 

Levät liikkuu kun on merenkäyntiä ja kovia virtoja vaikka tuuli hetkeksi hellittää. Meri on levoton.

Verkot keräävät sammalet ja haurut ja tiedossa on lisätyötä verkkojen puhdistuksessa.

Iltaruskot ovat ilta illan jälkeen ennustaneet leppeän talven jatkoa. Nyt on luvassa tilapäisesti viilenevää. Vappuun on vain rapiat pari kuukautta ja silloin viimeistään talven odottelijat antavat periksi.

Kevät on nyt väistämättä edessä ja kalastuskausi alkaa kunhan tuulet tasaantuvat. Mahdollinen viileneminen tietää vain enintään viikkojen/päivien viivettä…

HjS