Leppeän lauhaa talvea. Atlannin lämpötykki on jumittanut suuntiman Etelä-Suomeen ja todella lauha talvi on tosiasia. Jäätä ei ole yhtään helmikuun alussa, ei edes matalissa lahdelmissa. On ennekin lauhaa ollut ja merellä jäätöntä, mutta nyt on ollut pitkään leutoa niin, ettei jäätä ole edes matalissa lampareissa tässä meidän rannoilla. Edesmennyt Isäni kertoi lapsuudessaan olleen myös hyvin lämpimiä talvia. Isä ei maininnut vuosilukuja, mutta todennnäköisesti kaikken lauhin on ollut vuosi 1925. Kyseinen vuosi lienee se, jolloin Isän tuffa oli pyytänyt häntä ja isän veljeä vetämään nuottaa (ina) läheiselle Uutpakan jäättömälle lahdelmalle helmikuussa. Tuffan toiveena oli, että saataisi edes omaan pöytään tuoretta kalaa. 95 vuotta on kulunut ja nyt on samanlainen jäätalvi. Uutpakka on jäätön helmikuussa ja nuottaaminen olisi mahdollista. Ilmastokeskustelu käy kierroksilla maassaamme kun talvi on tällainen. Unohtuu vain, että pohjoisella pallonpuoliskolla on menossa ankarin talvi vuosiin. Pohjois-Amerikassa on lunta ja pakkasta vaikka muille jakaa ja Grönlannissa on ollut kylmempää kuin koskaan ennen, on mitattu uusi -64C kylmyysennätys. 

Helmikuun nurmikko

Kynttilän päivä 02. helmikuuta on kansanperinteen mukaan talven käänne kohti kevättä. Päivästä saa monenmoista sääennustetta tulevaksi kevääksi ja kesäksi. Yksi dramaattisin ennuste on: Jos Kynttilänä suojaa niin heinäkuussa hallaa.

Tilastollisesti lämmintä talvea ei seuraa kylmä kesä. Jokunen heinäkuun hallayö ei kesästä vielä kylmää tee.

Brexit on viimein totta. Britannian kalastuselinkeinon toive on toteutunut. Ottamatta mitenkään eroon muutoin kantaa pitää onnitella sikäläisiä kalastajia. EU:n kalastuspolitiikka on ehkä epäonnistunein kokonaisuus unionin politiikassa.

Kun elinkeino syrjäytetään päätöksenteosta ja kaikki ”hevosmiesten tietotoimistot” pääsevät toimintaa ohjaamaan, ajetaan kaikkialla päin seinää. Seuraa tilanne missä Eurooppa nyt on: yleisesti EU:ssa kalastajat toivovat unionin alasajoa, sillä millään viilauksilla yhteistä kalastuspolitiikkaa ei parsita toimivaksi.

Itämeri on surullinen esimerkki siitä, miten yhteinen ympäristö/kalastuspolitiikka on ajamassa elinkeinoa nopeutetusti alas. Eikä sekään riitä, vielä pitää myös kalakannat ajaa rappiolle oikein tieteellisen tarkasti.

Kalastus ei ole tuottoisaa nyt vaikka talvi ei ahdistele. Silakka osaa tulkita kalenteria ja on nyt ulkomerellä  Siikaa on sen minkä hylkeitä uskaltavat liikkua, mutta kovat tuulet on pitäneet pyyntipäivien määrän vaatimattomana. Aikainen kevät, joka väistämättä tästä seuraa kun jäätä ei meressä ole sulatettavana, antaa lupauksen odottaa antoisaa kalastusta kun kevät oikeasti tulee ja vedet alkavat lämpenemään.

Kallioholman hiekkaranta tammikuussa.

Katson autiota hiekkarantaa
Meri vaahtoaa kuin lasta kantaa
Katson autiota hiekkarantaa
Ajatukseni mun kauas kantaa
Täällä minä sinun kanssas kerran olla sain, kahden vain

Juha Vainiota mukaillen

HjS