”Kronklaa” =  epämääräisesti vaihtelevaa

Sää vaihtelee nopeassa syklissä. Samaan vuorokauteen mahtuu pikku pakkasta, lämpöasteita, rankkaa sadetta, auringon paistetta ja melkein jatkuvaa kovaa lämmintä tai kylmää tuulta suuntaa vaihdellen. Porilaisittain säät ”kronklaa” nyt oikein olan takaa. Vanha sanonta ”Seitsemää sorttia säätä syksyisessä yössä ja yhdeksää keväisessä päivässä” pitää nyt paikkansa.

Helmikuu oli poikkeuksellinen kalastuskuukausi. Yleensä meri tai ainakin rannat ovat jäässä, mutta nyt oli sulat vedet ja useita heikkotuulisia päiviä. Kaksitoista kalastusreissua tuli tehtyä ja se on kyllä helmikuun ennätys rannikkokalastusurallani.

Maaliskuu kuitenkin on toistaiseksi ollut todella tuulinen ja kalastuspäivät harvassa. Silakka kuitenkin on rantautunut ja verkoilla saa kalaa kun vain pystyy tuulten välissä kalastamaan. Maaliskuu on usein jo heikkotuulinen kevään ensiaskelia ottava kuukausi, mutta nyt on kuin pahainen loppusyksyn riiviö.

Kuukauden kuluttua alkaa rysien lasku, ja silloin tarvitaan heikkotuulisia päiviä. Ulkomerirysän laskuun tarvitaan kolme kaunista päivää, mieluiten kolme perättäistä.

Yksi päivä maa-aidan laskuun ja ankkurointiin.

Toinen siipien ja perän laskuun.

Kolmas virittelyyn ja viimeistelyyn.

Nyt alkaa toiveet kasvaa, että tuulet rauhoittuisi, tai tulee raskas kevät.

Rysiä aletaan kuitenkin laskea ja huonolla kelillä se on tuplasti raskaampaa.

Rannan läheisyyteen voin laskea jo lähipäivinä rysän, tosin kaunista keliä siihenkin tarvitaan.

Arpaonni osuu sentään joskus. Luonnonvarakeskus arpoo voittoja (10kpl) vuosittain kalamerkkejä palauttaneiden kesken. Virveli sieltä tuli. Saapa nähdä koska ehdin ensimmäisen kalan väsyttämään ylös.

Korona

Elintarviketuotanto ml. kalastus on erityisala, jonka toimintaedellytykset pyritään turvaamaan poikkeusoloissa. Kalastukseen ei viruksen vastainen taistelu vaikuta, mutta saaliin saattamiseen kuluttajien ulottuville voi tulla ongelmia. Viranomaiset ovat eräillä paikkakunnilla päätyneet sulkemaan torit. Mikäli torikauppa kielletään, pyrimme löytämään vaihtoehtoisia kalanmyyntitapoja suoraan Teille lähikalan ystäville. Sairastuminen koronaan on tällaisessa kahden henkilön yrityksessä toimintamme lamauttava. Toivotaan, että pysymme terveinä ja pystymme toimittamaan lähivesien villikalaa myös näin poikkeusoloissa.

Jos on pakko jotain positiivistä etsiä viime aikojen tapahtumista, niin sellainen on kevään kokousrumban romahtaminen. Vajavaiseksi jäänyt talvi pakotti oikaisemaan pyydystöiden määrässä, mutta nyt on tullut ylimääräistä aikaa tehdä rästiin jääneitä korjaustöitä.

HjS