Haukiveden pohjoisosa Linnasaaren kansallispuistossa ei välttämättä luo mielikuvaa toimivasta kaupallisesta kalastuksesta. Lähinnä hienot maisemat, mökittömät rannat ja saimaannorppa ovat päällimmäiset asiat, jotka yhdistetään tähän seutuun.

Kaupallinen kalastaja on norpan ohella harvalukuinen. Jokakeväinen verkkokalastuskielto antoi elintilaa eläimelle, mutta perinteinen kalastus kohtasi samalla ongelman alueella, jossa ei Suur-Saimaan tapaan ole muikkua kalastettavaksi. Yhteistyöllä paikallisten kaupallisten kalastajien, ympäristöjärjestöjen ja tutkijoiden kesken pystyttiin löytämään kaikkien kannalta toimiva ratkaisu monivuotisen kehityshankkeen avulla.

Lähtövalmiina järvelle, polttoainetta tankeissa ja saalistiedot päivitetään puhelimen sovellukseen

Kalastaja Markku Kettunen asuu perheineen Rantasalmella, aivan Kuokanselän rannalla, selkää pitkin kulkevat laivat Varkauteen ja takaisin etelään. Täällä ovat pyynnissä uudet pohjarysät, joilla kalastetaan pääasiassa kuhaa, ahventa, haukea, lahnaa ja madetta. Kaikella kalalajeilla on merkitystä, toteaa kalastaja itse. Pohjoisella Haukivedellä ei ole enää muikkua kannattavaan kalastukseen asti, joten muiden lajien pyynti verkoilla oli tärkeää. Kehitystyön ansiota pohjarysät on saatu jälleen laillisiksi pyydyksiksi ja toimimaan kunnolla norpansuojelualueella, selventää Kettunen.

Matkaa tähän tilanteeseen on kuitenkin tehty jo vuosia. Perinteinen keväinen verkkokalastus tuli norpansuojeluasetuksen vuoksi tiensä päähän, jolloin laajalla yhteistyöllä ryhdyttiin tutkimaan eri pyyntimuotoja. Rysät tiedettiin sopivan hyvin kaupalliseen kalastukseen, tekniikkaa piti kuitenkin kehittää, jotta norppaturvallisuus varmistuu, pyyntitehokkuus säilyy ja pyydysten käsiteltävyys paranisi. Yhteistyötä tehtiin eri hankkeiden rahoituksella useita vuosia, ja nyt näyttää hyvältä.

Kävimme tutustumassa rysäkalastukseen rannikolla eri puolilla Suomea, sisävesillä Ruotsissa ja USA:ssa. Vierailujen merkitys pohjarysien kehittämisessä oli erittäin merkittävä ja yhteistyö kalastajien kesken jatkuu edelleen.

Tilanne valkenee hyvin järvellä. Kaikki kaksitoista pohjarysää on pyynnissä, ja saalista tulee, vaikka kausi on alussa. Kuhia, haukia, ahvenia ja myös jonkin verran lahnoja. Kaikille on tänään markkinansa, mikä tietenkin on elinehto kalastajalle.

Uutta rysätekniikkaa

Pyyntimatkat tehdään vankalla perämoottoriveneellä, ja pohjarysät ovat hyvin suojassa kulkijoilta, vaikka ollaankin reittivesien läheisyydessä. Norpat eivät pääse uimaan pyydykseen, koska sen suuliinassa on ruostumattomasta teräksestä tehty kalteri estämässä sen uintia kalapesään.

Tässä rysässä on vain yksi vanne ja sen havakseen ei tartu pieniä kaloja uudenlaisen rakenteen ansiosta

Perinteisistä malleista pyydyksen erottaa myös vanteiden vähäisyys, tai oikeastaan niiden puutuminen. Ominaisuus helpottaa kokemista, koska kalapesä liukuu esteettä veneen yli ja kalat liukuvat edellä. Erityinen innovaatio on koentapussi, johon saalis pyydystä koettaessa ui, ja sen avulla saadaan nostettua veneeseen sopivat annokset lajiteltaviksi niin selkää kuin kalan laatuakin ajatellen.

Kalat uivat koventasukkaan, jolla on helppo nostaa saalis sopivissa erissä veneeseen
Käsittelyyn menevät kalat tainnutetaan ja verestetään heti vedestä noston jälkeen ja alamittaiset tai uhanalaiset lajit vapautetaan

Tällä kertaa koettiin neljä rysää, ja toivottu saalis ja lajimäärä oli koossa. Vesiastioissa olivat lahnat ja ahvenen elämässä, ja odottamassa siirtoa kotirannan sumppuun. Kuhat ja hauet oli tainnutettu ja verestetty, ja jäähtyivät kotimatkan ajan jäälaatikoissa.

Veneessä on aina mukana kylmäastioissa jäätä laadun varmistamiseksi

Kettunen haluaa käsitellä kalat mahdollisimman nopeasti, jo ennen kuin kuolinjäykkyys alkaa, jolloin fileeraamisesta tulee työläämpää. Käsittelytilat ovat kodin yhteydessä, ja saalis on sisällä siistien työpöytien vieressä jo muutaman minuutin päästä siitä, kun vene on kiinnittynyt laituriin. Hauet ensin, fileiksi ja täysin ruodottomiksi. Myynti torilla ei onnistu muuten, valistaa kalastaja, ja jatkaa työtä kala kerrallaan. Ennen kahvituntia on ensimmäinen erä valmis kylmiöön.

Fileeraus alkaa heti kun kalat on saatu kodin yhteydessä oleviin tiloihin

Työpäivä on alkanut jo aamulla auringon kanssa yhtä aikaa, ja ennen kuin päivän saalis on myyntikunnossa, ehtii ilta tummua. Ketju on kuitenkin kunnossa, ja kalan matka järvestä ruokapöytään on saatu toimimaan kaikilta osiltaan. Rysissä kala säilyy elävänä pitkään, ja saalista voidaan hakea sen verran kuin markkinat vetävät. Laadun ja tuottajahinnan vakaus on elinehto.

Haukifilee on siisti ja houkuttelevan näköinen, kun se käsitellään ruodottomaksi

Kalanjalostustiloissa puukko kulkee pitkin haukifilettä, ja vaativa Y-ruodon poisto sujuu ammattilaiselta näppärästi. Puhelin on välillä korvalla ja työhön lupaa myöhemmin liittyä puoliso Henna Majuri, kun osakaskunnan kokouksesta pääsee. Nyt on sesonki, ja kelirikkoaikana voi hieman hengähtää. Jos ei tee pyydysrakennustöitä…

Ensimmäiset astiat ovat jo täynnä, mutta jäiddä odottaa vielä monta haukea ja kuhaa