Ravitsemussuositusten mukaan kalaa olisi hyvä syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Siihen ei ole ihan päästy, sillä ainakin K-ruokakauppojen myyntitietojen mukaan suomalaiset syövät kalaa noin kerran viikossa. Suunta on kuitenkin ylöspäin.
Lohi on edelleen myydyin kala: tuoreen kalan myynnistä sen osuus on K-ruokakaupoissa noin 60 prosenttia.
Savustamisen suosion kasvu on kuitenkin lisännyt luonnonkalojen kysyntää. Viime vuonna niiden myynti kasvoi 9 prosenttia ja alkuvuonnakin 6 prosenttia, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan kalan osto- ja myyntipäällikkö Janne Vuorinen.
Kalajalosteiden myynti on noussut vielä enemmän, 12 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvu tulee etupäässä sushista, jonka myynti on kasvanut huimasti.
Myydyimmät kalalajit:
1. Lohi (myös kirjolohi)
2. Silakka
3. Kuha
4. Siika
5. Muikku
K-Plussa-asiakastietojen perusteella Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pohjanmaalla ostoskoreissa korostuu ahven. Kuha maistuu Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.
Muikku pääsee todennäköisimmin lautasille Kainuussa ja Savossa, silakka Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Made on ostoskoreissa useimmin Keski-Suomessa ja hauki Ahvenanmaalla.
Lähde: MT 16.6.2017