Leuto alkutalvi on vähentänyt turkisostointoa niin Kiinassa kuin Venäjälläkin. Eurooppalaisten ostot eivät riittäneet estämään romahdusta.

Suomalaisen Saga Fursin turkishuutokaupan myynti romahti viime vuodesta. Joulukuun huutokauppa tuotti tänä vuonna vain 34 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna tuotti 143 miljoonaa euroa.

Suomalaisella turkisteollisuudella on mennyt jo vuosia hyvin. Hinnat ovat nousseet neljä vuotta peräkkäin ja viimeksi lokakuussa turkishuutokauppaa järjestävä Saga Furs antoi positiivisen tulosvaroituksen. Syyskuun huutokaupassa nahkoja oli mennyt entistäkin paremmin. Siksi viime viikonlopun huutokauppa olikin pettymys.

– Aika paljon jäi myymättä. Pitkään aikaan ei ole ollut niin, että kaksi kolmasosaa jää myymättä. Mutta näin turkiskaupassa välillä käy. Välillä mennään vähän liian ylös ja sitten vähän korjataan ja otetaan uutta vauhtia, Saga Fursin toimitusjohtaja Pertti Fallenius toteaa.

Hinnat viime joulukuun tasolla

Huutokaupan jälkeen Saga Furs tiedotti, että kuluvan tilikauden tulos on jäämässä selvästi jälkeen edellisestä.

Signaaleja huonosta myynnistä oli havaittavissa jo Kööpenhaminan huutokaupassa. Siellä hinnat tipahtivat viidenneksellä. Vantaalla pidetyssä huutokaupassa hinnat pidettiin kuitenkin viime vuoden joulukuun huutokaupan tasolla, mikä varmasti vaikutti myyntimääriin.

Turkisostointo on laskenut etenkin Kiinassa ja Venäjällä. Syynä tähän on leuto alkutalvi. Ja kun kuluttajat eivät osta turkkeja, eivät niiden valmistajat osta nahkoja.

– Siellä on talvi tullut myöhään. Kiinassa on myös nahkatuotanto kasvanut ja kilpailu kiristynyt. Kaiken kaikkiaan markkinatilanne on Kiinassa sellainen, että kilpailua on paljon ja kysyntä on lähtenyt vähän laimeasti liikkeelle, kun on ollut lämmintä, hän toteaa.

Eurooppalaiset ostavat, kiinalaiset eivät

Vantaalla järjestettyyn huutokauppaan oli saapunut lähes neljäsataa ostajaa eri puolilta maailmaa. Viime vuosina turkisten hinta on noussut kiinalaisten kovan kysynnän ansiosta. Viikonlopun myynti oli lähinnä eurooppalaisten harteilla.

Italialainen Rino Ghielmetti myy ostamiaan nahkoja eteenpäin maailman johtaville muotitaloille. Vaikka hinta on alhaisempi kuin aiemmin tänä vuonna, ei hänkään lisännyt ostojaan.

– Hinta oli varmaan 20 prosenttia pienempi kuin aiemmin tänä vuonna, mutta olen varovainen. Ostan nyt puolet ja maaliskuussa sitten ehkä paljon enemmän, hän toteaa.

Maaliskuussa Vantaalla pidetään suuri turkishuutokauppa. Siellä nähdään, onko vuosia jatkunut kasvu nyt taittumassa vai oliko notkahdus vain väliaikainen. Fallenius uskoo, että muotitalot eivät ole vielä saaneet turkeista tarpeekseen.

– Turkisbuumi ei ole missään nimessä laskemassa. Muoti suosii turkiksia oikeastaan entistä enemmän ja ihan selvältä näyttää, että Kiinakin ottaa tässä vain vauhtia. Kiinan kasvu jatkuu ja Kiinan keskiluokka vaurastuu ja kysyntä siellä varmasti kasvaa, hän toteaa.

Lähde: Yle 22.12.2013