Itämerennorpan liikkeistä kerätään tietoa Perämeren ammattikalastajien avuksi. Norppa aiheuttaa nykyisin valtaosan Perämeren hyljevahingoista, mutta ratkaisumallien arviointia on kuitenkin vaikeuttanut tiedonpuute.

Kemiläinen ammattikalastaja Timo Matinlassi sai syksyllä soiton, jossa häntä pyydettiin apuun laittamaan 120-kiloisen norpan selkään GPS-seurantalaite. Norppa kun ei meinannut pysyä millään aloillaan.

– Se heilui aivan mahdottomasti eikä meinannut pysyä laatikossa ollenkaan. Norpat ovat kuin ihmiset, osa on ihan rauhallisesti mutta varsinkin naaraat ovat tempperamenttisia, Matinlassi naurahtaa.

Matinlassi oli viime syksynä mukana Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimuksessa, jossa merkataan itämerennorppia GPS-seurantalaitteella. Tutkimusta on tehty jo kolmena syksynä ja tänä vuonna Perämerellä asennettiin seurantalaite 13 norppaan.

Yksi norpista nimettiin Suviksi, Matinlassin tyttären mukaan. Satelliittiseurannan avulla Suvin on havaittu uineen Perämereltä Porin edustalle. Myös Santtu-nimeä kantava norppa on käynyt Ruotsin puolella.

– Aikaisempana vuonna kahden norpan havaittiin vierailleen Virossa Riianlahdessa, kertoo RKTL:n tutkija Markus Ahola.

Tuloksista apua kalastajille

Satelliitiseurannan tulosten avulla kalastajat voivat esimerkiksi kehittää pyyntimenetelmiä ja välttää alueita, joissa norpat liikkuvat. Matinlassi odottaa mielenkiinnolla tutkimuksen tuloksia, sillä norpan aiheuttamat vahingot ovat hänelle tuttuja.

– Pyyntitapojen kehittämistä pitää tehdä koko ajan koska nämä ovat viisaita eläimiä, melkein viisaampia kuin koirat. Ne oppivat äkkiä mistä hakea saalista ja käyttävät kalastajien verkkoja hyväksi.

– Ei siinä mitään jos ne ottaisivat sen kalan, mutta kun särkevät samalla verkot jotka ovat sitten pyytämättömiä, Matinlassi toteaa.

Kolmen vuoden aikana seurantalaite on kiinnitetty 26 norppaan. Nelivuotisen seurantatutkimuksen tuloksia odotetaan vuoden 2015 aikana.

Lähde: Yle Perämeri 27.12.2013