Kalastustuotteiden valvontaan on tulossa uusia ohjeita. Tuontikalan eli esimerkiksi Norjan lohen pakkausmerkinnöissä on ollut puutteita ja valvonta kunnissa on vaihdellut.

Osa kuntien terveysviranomaisista on tulkinnut, että esimerkiksi tuontilohen nostopäivää tai pyyntipäivää ei tarvitse erikseen merkitä pakkaukseen. Lain mukaan merkintä täytyisi kuitenkin olla pakkauksessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje on aiheuttanut kunnissa hämmennystä, sillä ohjeissa ei ole selkeästi kerrottu, että myös tuontikalassa kalan pyyntipäivä täytyy olla näkyvillä. Suomalaisen kalan osalta ohjeistus on ollut selkeämpi jo pitkään.

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm sanoo, että vastuu kalan oikeista pakkausmerkinnöistä on viime kädessä aina kauppiaalla.

– Jos kauppiaalla on kalan nostopäivä tiedossa, se täytyy aina ilmoittaa asiakkaalle, Hielm toteaa.

Ongelmia kalan pakkausmerkintöjän kanssa on ollut Hielmin mukaan runsaasti.

– Ihmiset joutuvat arvuuttelemaan, minkä ikäinen kukin kala on. Näitä ongelmia on ollut Norjan lohen lisäksi myös esimerkiksi suomalaisessa siiassa. Siikaa tulee pakattuna kauppaan ja etiketti on lyöty valmiiksi ketjun päässä. Sitten on unohdettu tai tahallisesti jätetty nostopäivä merkkaamatta, Hielm kertoo räikeimmistä tapauksista.

Nyt Evira laatii uutta ohjeistusta kalastustuotteiden valvontaan. Jatkossa myös tuontikalan nostopäivä- tai pyyntipäivämerkintä tulee pakolliseksi.

– Tämä on kuluttajalle ostopäätöstä helpottava asia. Kala on nykyään pakattu vakuumiin ja kuluttajan on hankala haistaa tai maistaa, onko se tuoretta. Kun jatkossa kaikessa kalassa on nostopäivämerkintä, voi suoraan katsoa, mikä kala on kalahyllyssä tuorein, Hielm vinkkaa.

Lähde: Yle 10.12.2012