Kalalla on yleensä oma selkeä makunsa, jota ei tarvitse mausteilla peitellä. Ripaus suolaa riittää monen mielestä tuomaan maun entistä paremmin esiin. Toiset puolestaan syövät kalansa mitä erikoisimmissa marinadeissa. Kalajalostaja uskoo sen helpottavan kalan makuun tottumista.

Nahkoineenkin syötävä silakka on pieni kala, jonka maku ei miellytä kaikkia. Joillekin silakka on kuitenkin himottava herkku. Yksinkertaisimmillaan silakka valmistuu voissa paistamalla, mutta himosilakka saa seurakseen myös hennon marinoinnin. Se on ehkä yksi tunnetuimmista purkitetun silakan muodoista sinappisilakan ja lasimestarin silakan rinnalla.

Valikoima on valtava. Silakkaa marinoidaan esimerkiksi viinillä, pippurilla, valkosipulilla, korianterilla, mustaherukalla ja joskus jopa salmiakilla. Vaihtoehtojen määrä lienee loputon. Porin silakkamarkkinoiden maukkaimmaksi tuotteeksi valittiin tänä vuonna tillisilakka. Sen valmistanut kalajalostaja Pirjo Salonen kertoo, että uusia makuja kysellään jatkuvasti.

– Joka vuosi minulta kysytään jotain uutta. Olen pikku hiljaa yrittänyt sellaisia keksiä, mutta vakiolaatujakin on nyt jo kymmenen, Salonen kertoo.

Mausteilla ei ole tarkoitus peittää kalan makua

Pirjo Salosen mukaan erityisesti Agricolan yrttisilakat ovat olleet kysyttyjä. Nahoitetut fileet maustetaan tuoreilla ja kuivatuilla yrteillä. Vahvoilla mausteilla ei silti ole tarkoitus peittää kalan omaa makua.

– Jotkut vain haluavat määrätynlaisen kastikkeen kalalle. Kyllä se alkuperäinen makukin seasta löytyy. Mutta sellaiselle, joka ei ole tottunut kalaa syömään, voi siihen olla helpompi tutustua kastikkeen seassa, Salonen toteaa.

Lähde: Yle 5.9.201