Uusi omistus mahdollistaa runsaasti resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä laajentamiseen ulkomaille.

Suomen ainoa kalanrehutehdas jatkaa toimintaansa uudella nimellä. Yhtiön uusi nimi on Alltech Fennoaqua.

Nimenvaihdoksen taustalla on omistajavaihdos Raisio-konsernilta suomalaiselle Finnforel Oy:lle ja yhdysvaltalaiselle Alltech Corporationille. Fennoaquan toiminta jatkuu yhtiön omalla tehtaalla Raisiossa. Fennoaqua-nimi viittaa Suomeen ja Itämeren alueeseen.

Fennoaquan toimitusjohtajaksi on valittu Tomi Kantola.

”Kalanrehutuotanto olisi loppunut Suomesta ilman tätä omistajanvaihdosta. Sen jälkeen olisi voinut kyseenalaistaa, kuinka suomalaista suomalainen kala lopulta on. Ravinto kun on merkittävin vaikutin siinä, millaiseksi kala kasvaa. Nyt Raisiosta tulee edelleen Suomessa kasvatettavalle kalalle suomalaista ravintoa”, Kantola sanoo tiedotteessa.

Jos tehdas olisi jouduttu lopettamaan, esimerkiksi kirjolohi olisi kasvatettu ulkomaisella rehulla.

Keskimäärin suomalainen syö 12,5 kiloa kalaa vuodessa. Tästä 4,2 kiloa on kotimaista. Ulkomaista kalaa syödään vuodessa 8,3 kiloa per henkilö.

”Yli 80 prosenttia suomalaisista haluaisi lisätä kalansyöntiään. Kotimainen kala on tuoretta, terveellistä ja tietenkin maukasta. Lisäksi kotimainen kalankasvatus on osaltaan huoltovarmuustekijä. Omalta osaltaan kotimaisen kalanrehun tuotanto varmistaa, että suomalaista kalaa voidaan kasvattaa, jos ulkomaisen kalan tuonti katkeaa.”

Raision tehtaan tuotantomäärät kasvavat taas. Toimintaa voidaan laajentaa entistäkin enemmän myös kiertovesikasvatusrehujen tuottamiseen.

Uusi omistus mahdollistaa runsaasti resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä toiminnan laajentamisen ulkomaille. Seuraavaksi suomalaisen kalanrehutuotannon kiikarissa ovat Ruotsi, Puola, Liettua, Latvia ja Viro.

Fennoaquan osakkaita ovat suomalainen Finnforel, yhdysvaltalainen perheyritys Alltech Corporation sekä suomalainen Heino Group.

Koko kalanrehuliiketoiminnan henkilökunta jatkaa työtään uudessa yhtiössä. Fennoaquan hallituksen puheenjohtaja on Finnforelin perustajaosakas Pekka Viljakainen.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 31.5.2023