Suomen suurin merimetsokanta pesii Merikarvian edustalla, eivätkä ympäristöviranomaiset ole antaneet lupaa kannan harventamiseen esimerkiksi munia rikkomalla. Kalastajat ovat tyrmistyneitä tilanteesta.

· Ympäristöviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, että Merikarvian tuhansien merimetsojen kantaa ei voida harventaa rikkomalla munia. Ely-keskuksen mukaan kalastus ei kärsi merimetsojen määrän kasvamisesta.

·

Pettyneitä kalastajia

Merikarvian kalastusalueen puheenjohtaja Ari Uusimäki vaatii uutta eduskuntaa muuttamaan merimetsopolitiikkaa. Hänen mukaansa merimetsot verottavat raskaasti Merikarvian edustan kaloja ja aiheuttavat lisäksi huomattavasti esimerkiksi hajuhaittoja.

– Merimetso näyttää olevan pyhä lehmä, jota päin ei saa edes pahasti katsoa. Suojelupuolella järki on ihan hukassa, Uusimäki sanoo.

Ari Uusimäen mukaan kalastusalue pohtii, valittaako se ely-keskuksen päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hän ei kuitenkaan luota hallinto-oikeuden päätöksiin vaan katsoo, että oikeusistuimissakaan ei ole riittävästi tietoa merimetsotilanteesta.

– Turun ely-keskuksessakin näytään elävän kuplassa. Meidän maailmamme ei heitä paljon kosketa, Uusimäki sanoo.

Vahva merimetsokanta

Merikarvialla on tuhansia merimetsojen pesiä. Kanta on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Ely-keskuksen yksikönpäällikkö Esko Gustafsson sanoi keskiviikkona, että kanta on juuri niin suuri kuin rehevöitynyt merialue pystyy elättämään.

– Maisema lähellä merimetsoyhdyskuntia on järkyttävä. Mutta Turusta katsoen tilanne näyttää varmaan erilaiselta. Onkohan ely-keskuksessa päästy johtoon Birdlifen jäsenkortilla? Ari Uusimäki sanoo.

Uusimäen mukaan kalastajien lisäksi myös muun muassa mökkiläiset kärsivät merimetsojen määrän kasvusta.

Lähde: Yle 30.4.2015