300hv diesel perämoottori kalastusmessuilla.

Elokuu oli kokonaan kalastuksellisesti hellekesän rapauttama. Kalastin todella vähän ja siksi olikin hyvä lähteä hakemaan vauhtia syksyyn Norjasta kalastusalan messuilta. Nor-Fishig 2024 on suuri ja monipuolinen alan messutapahtuma Norjan Trondheimissa, jossa näytteilleasettajia ympäri maailmaa. Kalastustekniikat ja -välineistö olivat enempi valtamerille kuin meidän lätäkköön soveltuvaa. Pyydysmateriaalien kehitys ja ennen kaikkea innostava ilmapiiri olivat matkan parasta antia ja onhan Norja maa, joka ällistyttää maisemillaan aina uudestaan ja uudestaan. Matkoista on aina hyötyä sillä yhtään matkaa maailmalle en ole tehnyt niin että olisin tullut tyhmempänä takaisin mitä lähtiessä olin. Aina oppii jotain uutta.

Asentamalla radiolähetin siian vatsaonteloon tutkitaan LUKE:n toimesta Kokemäenjoen vaellussiian kutualueita. Olen pyydystänyt 49 siikaa, joihin lähetin asennettiin ja siiat vapautettiin jatkamaan kutualueille hakeutumista. Tarkoituksena on kartoittaa mitä alueita kalat käyttävät, kun kutevat. Harjavallan padon alapuolen Lammaistenlahti tunnetaan kutualueena, mutta todennäköistä on, että kutua tapahtuu muuallakin.  Joen edustalla ja joessa on vastaanottimia, jotka rekisteröivät, kun lähetinsiika ui vastaanottimen ohi. Toiveena on, että mikäli joku kalastaja saa lähettimellä varustetun siian hän vapauttaisi siian tai jos ottaa lähetinkalan saaliiksi palauttaisi vatsaontelossa sijaitsevan lähettimen LUKE:lle niin se voidaan käyttää uudelleen

Siika kannassa on elpymisen merkkejä ja saaliit syksyn pyynnissä on hyviä. Kalojen hyvä kunto ilmentää että kaloilla on runsaasti ravintoa ja olosuhteet kunnossa merialueella.

Lämpimät vedet keskeytti silakanpyynnin pitkäksi aikaa kesällä. Silakka vetäytyi pois rannikolta ja lämmin vesi tarkoitti myös mahdolliselle saaliille säilyvyys ongelmia myynnissä, joten verkkopyynti oli keskeytyksissä yli kaksi kuukautta. Syksyn pyynnissä on saalista saatu, kun vedet hieman jäähtyivät. Silakoilla tuntuu olevan ”kissan päivät” sillä lihavia on silakat olleet.

Taimenta on tullut ilahduttavasti siian rysäpyynnin sivusaaliina. Mukava lisä varsinkin tällaisena vuonna, kun lohen saaliit jäivät vaatimattomiksi.

Koko vuosi toistaiseksi on ollut heikkotuulinen (ei myrskyjä) ja pyydykset ovat säästyneet myrskyvaurioilta. Parin viikon kuluttua aletaan jo vetää ylös rysiä. Jos sää jatkuu leutona ja kalaa nousee, viimeisten rysien nostoa viivytellään. Pakkasta ja jään muodostusta rysät eivät kestä. Rysien nostosta voi tulla paniikinomainen, jos sää nopeasti muuttuu kylmäksi.

Kalatalousala kokoontuu marraskuun alussa innovaatiopäiville Helsinkiin. Kävin taannoin tapahtumassa vuosittain, mutta viime talven lohikiintiöepisodin jälkeen olen todennut, että osaltani on innovaatiot käyty. Mitä kannattaa elinkeinoa innovoida ja kehittää, kun kalakanta-arviot (ICES) voivat vain sormia napsauttamalla (ilman tieteenetikkaa) tehdä kaiken tyhjäksi.

ICES (Kansainvälinen merentutkimusneuvosto) sortui täysin ala-arvoiseen kalastussuositukseen vuoden 2024 koskevassa lohineuvossaan. Tarkoituksena ei ollut lohikantojen säätely, vaan yksinkertaisesti asiaton hyökkäys kalastuselinkeinoa kohtaan. Koko instanssin arvovalta sai kolauksen, joka toivottavasti tulee näkymään arvovallan alenemisena ja varovaisuutena, etteivät jatkossa suosita aivan huuhaata.

Suomessa onneksi maa- ja metsätalousministeriö oli tilanteen tasalla ja käynnisti tieteellisen tutkimuksen sallimalla rajatun kalastuksen, jotta oikeaa tietoa saataisiin, eikä jatkossa oltaisi ICES:n tuulesta temmattujen ”tieteellisten” neuvojen armoilla.

Vuodelle 2025 ei uudelleen totaalikieltoa Selkämerelle esitetä ja ankarasti rajoitettuna kalastus voi jatkua. Tieteellinen neuvo ei kuitenkaan kelpaa poliittiselle päätöksenteolle, vaan vaikka ICES:n neuvo jo muodostuu moninkertaisella  varovaisuusperiaatteella, niin  päätöksenteossa uudelleen vähennetään tuulesta temmattuja uusia varovaisuuslaskelmia. Elinkeinolla ei tietenkään ole mitään sananvaltaa vaan on odotettava, jos ”pöydältä tippuu” murusia. 21.–22. lokakuuta EU ministerineuvosto kokoontuu ja päättää vuoden 2025 Itämeren kalastuskiintiöistä. Nähtäväksi jää mitkä on kalastusmahdollisuudet ensi vuonna.

HjS