Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä kokoontunut ruoka- ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoista koostuva silakkaraati on palkinnut perinteiseen tapaan markkinoiden parhaat kalatuotteet. Voittajiksi palkittiin Leif ja Gerd Bergman Getasta Ahvenanmaalta sekä Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta. 

Vaihtuvin jäsenin 1970-luvulta asti toiminut silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kahdessa kategoriassa. Vuoden maustekalasarjassa kilpaili tänä vuonna 10 tuotetta ja kylmien silakkatuotteiden silakkayllätyssarjassa 12 tuotetta. Raati pisteytti tuotteet maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen mukaan.

Silakkayllätys-sarjassa voittajaksi julistettiin taivassalolaisten Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka. Tuomariston vakuutti harmoninen, ystävällinen ja vahvasti tillinen maku. Sarjan toiselle sijalle sijoittui pellinkiläisten Johanna ja Jörgen Kellgrenin saaristolaiscurry, kolmannelle pyhämaalaisen Vento Aallon chili-ananassillakka.

“Kaikissa tuotteissa näkyi vahvasti intohimo ja käsityöläisyys. Raati pääsi maistamaan kerrassaan upeita tuotteita. Mukana oli muutama todellinen yllättäjä, jotka odottamattomasti nousivat suosikeiksi alkuvaikutelmista huolimatta”, kuvailee silakkaraadin jäsen Tapio Bergrström.

Vuoden perinteinen maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Leif ja Gerd Bergman Getasta Ahvenanmaalta. Tuomaristo ihastui erityisesti tuotteen koostumukseen, tasapainoisuuteen,  merellisen kauniiseen ulkomuotoon ja loistavaan rakenteeseen. Toiselle sijalle sijoittui John Eriksson Kemiön edustalta Rosalan saarelta sekä kolmannelle sijalle Silakkayllätys-sarjan voittajapari Pirjo ja Reima Salonen. Molemmissa sarjoissa palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä niin kauan, kuin tuotteita riittää.

Lähde: Tapahtumasäätiö 6.10.2024