Beslutet om ett trålförbud i Östersjön är ett dråpslag mot det småskaliga fisket och Sveriges livsmedelsberedskap, varnar Swedish Pelagic Federations vd Anton Paulrud i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
– Ska vi bevara en livskraftig fiskerinäring och säkra en stabil livsmedelsberedskap måste politiken bygga på vetenskap, inte symboliska förbud.
Den 1 februari 2025 inför Havs- och vattenmyndigheten, på uppdrag av regeringen, ett förbud mot trålning efter pelagiska arter i delar av centrala Östersjön. Förbudet ska gälla fram till den 30 april 2027. Swedish Pelagic Federation ifrågasätter processen, där beslutet fattades bara nio dagar efter sista datum för synpunkter.
– Det är uppenbart att det här har varit en förhastad process, vilket är särskilt anmärkningsvärt eftersom förbudet varken kommer skapa ökad förståelse för ekosystemet eller fiskets påverkan, men samtidigt innebära stora ekonomiska förluster för både fiskerinäringen och industrin, säger Anton Paulrud.
Ökande bestånd en följd av långsiktigt arbete
Swedish Pelagic Federation pekar också på att EU nyligen fördubblade kvoterna för sillfisket i Östersjön för 2025, baserat på en rekommendation från det internationella havsforskningsrådet ICES som har i uppdrag är att ta fram forskning och råd för ett hållbart nyttjande av världshaven. Med den satta kvoten bedömer ICES att beståndet av de sillar som är stora och förökar sig (den så kallade lekbiomassan) kommer att växa med närmare 20 procent till 2026.
– Rekommendationen visar att bestånden ökar, vilket är en följd av de senaste årens förvaltningsåtgärder och visar på vikten av ett långsiktigt hållbart fokus.
Beslutet äventyrar livsmedelsberedskapen
Beslutet kommer även få konsekvenser för Sveriges livsmedelsberedskap, då trålförbudet förflyttar och koncentrerar fisken till andra områden vilket i sin tur leder till negativa effekter för bestånd, fiske och beredningsindustri i dessa områden.
– I dagens osäkra geopolitiska läge skickar regeringen fel signaler. Att försämra villkoren för den pelagiska fiskeindustrin går stick i stäv med ambitionerna om ökad civil beredskap. Sveriges fiske är en viktig del av vår livsmedelsförsörjning, och beslut måste grunda sig på vetenskap – inte symbolpolitik, avslutar Anton Paulrud.
Källa: SPF PO pressmeddelande 30.1.2025