Keväällä ja alkukesästä Itämerestä pyydetään rysäsilakkaa noin parin kuukauden ajan. Rysäsilakka se on monille kesäkauden aloitus, ja sen ykkösvaltti on tuoreus. Rysäsilakkaa ostetaan kalastajilta jopa suoraan veneestä.

Silakka on Suomen tärkein ja runsaslukuisin saalislaji. Valtaosan silakasta pyytävät troolarit, mutta keväällä ja alkukesällä veteen upotetaan myös perinteiset silakkarysät. Silakan rysäpyynti rannikolla alkaa vapun kieppeillä ja jatkuu kesään.

Lauri Himberg on alle kolmekymppinen ammattikalastaja, joka on pyytänyt silakkaa rysillä Turun saaristossa jo yli vuosikymmenen ajan.

– Isäpuoleni suvussa on kalastajia jo kolmessa polvessa. Minutkin pyydettiin kesätöihin jo nuorena, ja sille tielle sitten jäin, Himberg kertoo.

Himberg kalastaa Taivassalossa, Kustavissa, Lokalahdella ja Velkualla.

Yrityksessä on kolme kalastajaa ja muutama työntekijä. Kaikki kalastus tapahtuu rysillä, ja kuumimman rysäsilakkasesongin aikaan töitä tehdään melkein yötä päivää.

– Meillä on paljon hyviä luottopaikkoja, joissa on kalastettu jo 60 vuoden ajan. Toisaalta uusia paikkoja pitää etsiä koko ajan. Kun näkee lokkien ja merimetsojen lentelevän tietyssä kohdassa, siinä on usein silakkaparvi.

Rysä on kuin iso katiska

Rysäpyynti alkaa yleensä maalis-huhtikuussa ja kestää alkukesään – usein vain pari kuukautta.

– Tänä vuonna silakkaa alkoi tulla aivan maaliskuun lopulla, ja sitä nousisi varmasti vielä kesäkuun ajankin, mutta meillä kiintiö on jo valitettavasti aivan lopuillaan, Himberg toteaa. Hän sanoo, että tämä vuosi on ollut hyvä silakkavuosi, ja silakkaa on meressä paljon.

Rysä on passiivinen pyyntiväline, joka odottaa saaliin uivan sisään.

– Se on käytännössä kuin iso katiska, ja pyytää kalan hellävaraisesti.

Tämä pyydystapa on yksilöllistä Suomen, Viron ja Ruotsin rannikoilla, Himberg kertoo.

Rysäsilakan sesonki on lyhyt ja haluttu

Moni suomalainen tuntee rysäsilakan, ja se on haluttu herkku.

Erityisesti siinä houkuttelee tuoreus.

– Meillä on kesäisin jo perinteeksi muodostunut jakotilaisuus, jossa ihmiset tulevat hakemaan tuoretta silakkaa omilla ämpäreillään. Se on monelle kesäkauden aloitus, Himberg kertoo.

Himberg toivoo, että silakan imago nousisi takaisin arvoonsa.

– Silakka on suomalaisen kalastuksen selkäranka, mutta harmi kyllä oma sukupolveni ja sitä nuoremmat eivät sitä useinkaan käytä. Mutta jos silakat paistaa ruisjauhoissa rapeaksi, se on maailman helpoin ja maukas kalaruoka!

Rysäsilakoita kannattaa kokeilla myös halstrattuina!

Halstratut rysäsilakat

500–700 g perattuja rysäsilakoita

suolaa

rypsiöljyä

Pyyhi peratut silakat puhtaiksi talouspaperilla. Ripottele kaloille suolaa. Voitele silakat ja halsteri rypsiöljyllä. Lado silakat halsteriin vieri viereen. Halstraa avotulella noin neljä minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes kalat ovat saaneet kauniin värisen pinnan.

Lähde: Pro Kala tiedote 5.6.2025