EU-komission esitys vuoden 2025 Itämeren kalastusmahdollisuuksiksi on annettu 26.8. Pohjanlahden silakan esitys tulee myöhemmin, koska ICES:n kanta-arvio ja neuvonanto annetaan vasta 16.9.

Itämeren keskisen silakan kalastusta on usean vuoden ajan rajoitettu voimakkaasti. Positiivista on, että keskisen silakan kiintiö vuodelle 2025 on nousemassa, mutta pienentyvä kilohailikiintiö toimii ensi vuonna käytännön kalastuksen rajoittavana tekijänä, mikäli komission esitys toteutuu.

Pohjanlahden lohikiintiö on pienentynyt voimakkaasti usean vuoden aikana ja lohen kaupallista kalastusta merellä on säädelty tiukasti. Komissio esittää vuodelle 2025 jälleen kiintiön rajua leikkaamista.

Lohi on ollut keskeinen saalislaji rannikkokalastajille, ja lohikiintiön koko on vaikuttanut suoraan rannikkokalastukseen, missä vaihtoehdot käytännössä ovat vähissä. Lohenkalastuksen säätelyjärjestelmä, toimijakohtainen kiintiöjärjestelmän toimivuus lohen osalta ja istutustoiminta vaativat tässä tilanteessa uuden tarkastelun. Rannikkokalastus on murroksessa ja sen myötä myös pyydetyn merikalan tuotannon tulevaisuus.

Tutkijayhteisön (ICES) näkemykset kalakannoista ovat keskeisiä kiintiöiden asettamisessa. Tutkimuksessa olisi paneuduttava Itämeren tilan muutoksiin (mm. ilmastonmuutos ja rehevöityminen sekä hylje- ja merimetsokantojen vahvistuminen) ja näiden muutosten vaikutuksiin kalakantoihin, ja ryhdyttävä tarvittaviin toimiin. Kalastus ei voi olla ainoa ala, joka kantaa vastuun Itämeren kalakantojen elvyttämisessä.

Meriluontoa ja kalastuselinkeinoa puolustettava merituulivoimarakentamisessa

Suomessa edistetään poliittisesti vahvasti merituulivoiman rakentamista. Viimeiset merelliset erämaamme ollaan ottamassa laajamittaisen teollisen toiminnan käyttöön. SAKL on esittänyt huolensa merituuliteollisuusalueiden rakentamisesta ja sen seurauksista ympäristölle ja kalastuksen harjoittamiselle jo usean vuoden ajan. Liitto on edellyttänyt kokonaisvaltaista koordinaatioita Itämeren tasolla, yhteisvaikutusten selvittämistä ja selkeitä pelisääntöjä kokonaan uudelle toiminnalle merialueella. Itämeren tila on tällä hetkellä heikko ja siihen kohdistuu jo ennestään monia paineita.

Hallituksen esitys laiksi merituulivoimasta talousvyöhykkeellä on ollut kesän aikana lausunnolla.

On tärkeää, että troolikalastuksen tarpeet ja toimintaedellytykset otetaan asianmukaisesti huomioon, kun valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriön esitystä valtioneuvostolle merituulivoima-alueista. Tällöin tulee huolehtia siitä, että tärkeät troolivetoalueet säilyvät kokonaisina kaupallisen kalastuksen käytössä eivätkä myöskään kaapeleiden vedot tule estämään troolivetoalueiden eheyttä.

Polttoainekustannusten nousu kompensoitava kalastuselinkeinolle

Hallituksen esitys laiksi fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta on myös ollut lausunnolla kesän aikana.

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan soveltamisalan laajentamista. Soveltamisalan laajentaminen tarkoittaisi käytännössä kalastuksen osalta, että alle 15 metrin pituiset kalastusalukset tulisivat ehdotetun lain ja päästökaupan piiriin.

Soveltamisalan laajentaminen alle 15 metrin pituisiin kalastusaluksiin johtaa polttoainekustannusten nousuun kyseisiä kalastusaluksia käyttävässä kalastuksessa, lähinnä siis rannikko- ja sisävesikalastuksessa.

Kalastuselinkeinon toimintaedellytysten turvaamiseksi on välttämätöntä, että soveltamisalan laajentamisesta johtuva kustannusnousu hyvitetään toimijoille, eli kaupallisille kalastajille. Hyvitysjärjestelmän valmistelu tulisikin käynnistää mahdollisimman pian. SAKL ehdottaa, että kustannusten hyvittäminen voisi tapahtua ehdot täyttäville kaupallisille kalastajille (ryhmä I) jo käytössä olevan veronpalautusjärjestelmän avulla.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Jarno Aaltonen, puh.  050-3811 027 ja toimitusjohtaja, kalastusneuvos Kim Jordas, puh. 0400-720 690

Suomen Ammattikalastajaliiton hallitus kokoontui 29.–30.8.2024 jokavuotiseen kesäkokoukseensa keskustelemaan kalastuselinkeinon ajankohtaisista asioista.

Samassa yhteydessä järjestettiin Itämeripäivänä Kalastuselinkeinon kesätapahtuma. Tilaisuudesta enemmän liiton verkkosivuilla.

Lähde: SAKL:n hallituksen kesäkokouksen julkilausuma 20.8.2024, Tampere