Ammattikalastajan keski-ikä on 53 vuotta. Miesvaltainen ammatti on perinteisesti kulkenut isältä pojalle, mutta tämä tie katkeaa monesti nykyisin. Ala ei välttämättä houkuttele, valittaa Ammattikalastajaliitto.
Hirvensalmella Etelä-Savossa. Samaa sanaa voi käyttää hänen ammatinvalinnastaan, sillä hän potkii vastaan: ammattikalastajien joukko harvenee koko ajan.
Liukkonen on vetänyt nuottaa nyt seitsemän vuotta, ensin Puulalla ja viime vuodet Suonteella, kesät, talvet. Suonteen muikku on enemmän hänen mieleensä, iso koko on sopiva.
Yhdellä nuotalla saalista tulee huonona päivänä jokunen kymmentä kiloa, mutta parhaina satoja kiloja, jopa tonneja saattaa tulla etenkin kesäaikaan. Ihannesaalis olisi muutama sata kiloa vedolla, ja isompi saalis tuo jo ongelmia.
Kalastajien määrä vähenee
Merillä ammatikseen kalastavien määrä on pudonnut kahteen tuhanteen eli vuosituhannen alusta liki puoleen. Sisävesillä pudotus ei ole ollut aivan yhtä kova. Esimerkiksi itäisessä Suomessa päätoimisia ammattikalastajia on tätä nykyä satakunta.
Vuoden alussa päivätyt tilastot kertovat, että Suomessa saa elantonsa tai osan siitä noin 3 500 kalastajaa. Isompi osa heistä kalastaa merillä, mutta sisävesilläkin puolen toista tuhatta.
Kalastajista kokopäivätoimiseksi katsottuja eli yli 10 000 euroa vuodessa tienaavia on jo vähemmistö, yhteensä kuutisen sataa merillä ja sisävesillä. Tilaston määritelmässä tosin kaupallinen kalastaja voi tarkoittaa myös yhtiötä, mutta pääasiassa kalastaja tarkoittaa juuri yksittäistä ammatinharjoittajaa.
Harrastuksesta alalle
Siinäkin Mika Liukkonen on oman tiensä kulkija, että hänen isänsä ei ole ammattikalastaja. Mutta kotoa kipinä syttyi; hän on kalastanut aivan pikku pojasta lähtien isänsä kanssa. Nuorena tuli kierrettyä onki- ja pilkkikisoja.
Työssä viehättää vapaus olla oma herransa ja myös työpaikka, suomalainen järviluonto.
Työpäivät ovat pitkiä ja niitä on paljon. Yleensä vapaapäivä on lauantai, sillä sunnuntaina pitää jo pyytää kalaa maanantaille. Lomalle pääsee lähinnä rospuuttoaikaan eli silloin kun jäille ei vielä tai enää pääse.
Kalastajista käy kato
Suomen Ammattikalastajaliito SAKL:n toimitusjohtaja Kim Jordas valittelee sitä, että rekrytointi on todella vähäistä. Perinteinen rekrytointitapa on ollut isältä pojalle, mutta tämä perinne on laajasti katkennut.
– Ala ei houkuttele kuten ennen, ja yleinen kannattavuus on ollut heikko, Jordas valittaa.
Alan jatkuvuus on todella suuri ongelma, jota hallinto ja poliitikot eivät vielä ole sisäistäneet. Jordas valittaa ja kysyy mistä jatkossa kotimainen luonnonkala saadaan kuluttajien tarpeisiin.
Ja tuo kysymys onkin Mika Liukkoselle positiivinen ongelma: sisävesikala käy kaupaksi, muikku etenkin, kaikki menee minkä pyytää.
Kalastaja saa muikusta kahdesta viiteen euroon kilolta. Jos lähtee itse myymään torille, siellä hinta voi nousta kovemmaksikin. Esimerkiksi Mäntyharjun torilla Liukkonen on myynyt muikkua kuudella ja puolella eurolla.
Lähde: Yle 27.1.2017