Eftersom laxbestånden i Östersjön har försvagats i oroväckande grad är det nödvändigt att minska på fisketrycket. De föreslagna åtgärderna för att reglera kommersiellt fiske skyddar särskilt stora laxar som är viktiga med tanke på beståndens fortplantning och mångfald. Samtidigt är målet att säkerställa tillräckliga verksamhetsförutsättningar för de kommersiella fiskarna. Remissbehandlingen pågår till den 13 maj 2025.

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss en regleringshelhet enligt vilken det genom förordningar av statsrådet ska föreskrivas om kommersiellt laxfiske i Egentliga Östersjön, Skärgårdshavet och Bottniska viken samt inom havsområdet utanför Torne älv och älvområdena.

Syftet är att säkerställa ett hållbart fiske för att främja de vilda laxbeståndens mångfald och bidra till starkare laxbestånd.

Den oroväckande svaga uppvandringen av lax under 2023 och 2024 förutspås fortsätta i Torne älv också i år. Det är nödvändigt att minska fisketrycket på lax både i älven och inom havsområden. I fråga om Torne älv har man redan med Sverige kommit överens om och informerat om betydande begränsningar för fiskesäsongen 2025.

Begränsningar i fisketiden, antalet fiskeredskap och fångsten

År 2025 ska kommersiella fiskares laxfiske med storryssjor begränsas så att den effektiva fisketiden i början av säsongen förkortas med 1–2 veckor. Detta görs så att fisket får inledas stegvis från och med den 5 juni beroende på regleringszon. Syftet är att säkerställa att fångsten i klart mindre utsträckning än tidigare riktas mot tidigt vandrande vildlaxar och värdefulla stora honlaxar.

Ändringarna ska fortfarande grunda sig på att antalet fiskeredskap ökar gradvis, så att fiskaren i början av fiskesäsongen får använda bara en storryssja. Inom terminalområdena för laxfiske utanför Kemi älv, Ule älv och Ijo älv får fisket inledas med två storryssjor, eftersom fångsten i hög grad består av utplanterad lax.

Utöver antalet fiskeredskap begränsas inom alla områden också fångstmängden så att en kommersiell fiskare i början av säsongen får fånga högst 20 procent (tidigare 25 procent) av sin aktörsspecifika fiskekvot. Detta tillsammans med märkning av fångsten säkerställer att fångsten i början av säsongen hålls på en tillräckligt låg nivå.

Också kommersiellt laxfiske i älvområden ska begränsas. Laxmärken, som används för märkning av fångsten, ska ges till kommersiella fiskare till högst så stort antal som motsvarar deras laxfångst föregående år. I Torne älv begränsas det kommersiella laxfisket per fiskare till högst två laxar per år för att det inte ska drivas omfattande kommersiellt fiske i älven.

Dessutom föreslås det preciseringar i sättet att märka laxar. Märket ska träs och fästas runt laxens mun och gällock så att det inte går att återanvända. Enligt förslaget ska i märket i fortsättningen inte anges den kommersiella fiskarens namn, eftersom fiskarens registreringstecken på märket räcker till för myndigheternas identifieringsbehov.

Trots försämrade verksamhetsförutsättningar kan hela laxkvoten och den kommersiellt betydande midsommarsäsongen utnyttjas

För fiskerinäringen innebär förändringarna en beklaglig försämring av verksamhetsförutsättningarna. Kommersiella fiskare i hela havsområdet får dock fortfarande sälja färsk lax på midsommarmarknaden, det vill säga under en säsong då priset på lax är högt. Det uppskattas att kommersiella fiskare i huvudsak kan utnyttja Finlands avsevärt minskade kvot på cirka 9 000 laxar trots att fisket föreslås äga rum senare än det gjort tidigare.

På grund av laxbeståndens allvarliga tillstånd föreslås det att laxfisket regleras för ett år åt gången. Behovet av reglering ska bedömas också nästa år utifrån den bästa tillgängliga vetenskapliga informationen.

Länkar:
Material till begäran om utlåtande
Pressmeddelande från den 2 april: I sommar är det tillåtet att fånga högst två laxar per fiskare i Torne älv

Källa: JSM 15.4.2025