Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas (keskellä) otti vastaan palkinnon SAKL:n silakan sertifiointiryhmän puolesta. Vasemmalla MSC Suomen maajohtaja Johanna Vepsä, oikealla Camiel Derichs, Program Development Director, MSC. Kuva: Timo Pyykkönen, MSC.

Tänä vuonna voittoa tavoittelematon MSC on toiminut Suomessa jo 10 vuotta. MSC Suomi myönsi 10-vuotisjuhlassaan 3.10. Helsingissä tunnustuspalkinnot yhteistyökumppaneille, jotka ovat erityisen sitoutuneet kestävän kalastuksen ja merenelävien vastuullisen toimitusketjun kehittämiseen.

Tunnustuspalkinto

Merten Sankari: Kalastus – Suomen Ammattikalastajaliitto ry.

Suomen Ammattikalastajaliiton hallinnoima Suomen silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus saavutti MSC-sertifikaatin ensimmäisenä kalastuksena Suomessa vuonna 2018. Itämeren ekologisista haasteista huolimatta Pohjanlahden silakan kalastus uudelleen sertifioitiin onnistuneesti kesäkuussa 2024. Sertifikaatin säilyttäminen on vaatinut kalastukselta pitkäjänteistä työtä sekä tiivistä yhteistyötä tutkijoiden kanssa, jonka ansiosta tieteellinen tieto Pohjanlahden pelagisista kalakannoista on merkittävästi lisääntynyt. Tämä työ on ollut vaativaa ja ansaitsee ehdottomasti tunnustusta. Olemme kiitollisia SAKL:n vaivannäöstä ja onnittelemme sekä järjestöä että kalastajia tästä hienosta saavutuksesta.

Matka on ollut pitkä. Ajatus sertifioinnista lähti liikkeelle vuonna 2015 ja esiselvityksen jälkeen käynnistyi sertifiointiprosessi loppuvuodesta 2016 ja sertifikaatti myönnettiin 2018. Valitettavasti keskisen silakan ja kilohailin sertifikaatit on nyt keskeytetty omaehtoisesti, mutta Pohjanlahden silakka uudelleen sertifioitiin tänä vuonna onnistuneesti. Prosessit ovat pitkiä, työläitä ja myös kalliita. Sertifiointilaitos LRQA on vienyt prosessia tarmokkaasti eteenpäin. Työ on vaatinut läheistä yhteistyötä erityisesti Luonnonvarakeskuksen ja kalataloushallinnon kanssa. Kalatalousrahasto on myös ansiokkaasti tukenut työtä. Ilman ulkopuolista tukea tämä ei olisi ollut mahdollista. On ollut hetkiä, kun usko on ollut koetuksella, mutta työ kestävien kalakantojen puolesta palkitsee ja tällainen MSC:n myöntämä tunnustus on erittäin hieno bonus. Suomen Ammattikalastajaliitto ja sen silakan kalastajien MSC-sertifiointiryhmä kiittävät tunnustuksen myöntäjää!

Kim Jordas, toimitusjohtaja

Lisää pakinnonsaajia linkissä https://www.msc.org/fi/msc-kultainen-kala-2024

Päivän kaikki palkinnonsaajat. Kuva: Timo Pyykkönen, MSC.

Lähde: MSC 3.10.2024