Maaliskuun 30. päivä laskettiin ensimmäinen PU-rysä pyyntiin. Saalisodotuksia ei juurikaan ollut, mutta aikaisuusennätys houkutti laskemaan. Koskaan aiemmin en maaliskuulla ole rysää pyyntiin laskenut. Saalista on saatu, joten turhaan ei pyyntiä aloitettu. Avorannikon rysäpyynnin saaliit ovat yleensä heikkoja jäiden lähdön jälkeen ja vasta toukokuun lopulla kalantulo paranee. Poikkeuksellinen talvi on muuttanut kalan liikkeitä.

Tuulisena on jatkunut alkukevät. Kovaa tuulta ja jopa myrskyjä on vain jatkunut, vaikka kevät yleensä on heikkotuulista aikaa. Rysien laskeminen toden teolla alkaa kahden viikon päästä ja hartain toive on kovien tuulien loppuminen. 

Silakkaa on rannikolla nyt hyvin, mutta kovat tuulet ovat haitanneet pyyntiä. Vesi on kylmää, jopa poikkeuksellisen kylmää ottaen huomioon, ettei jäätä ollut koko talvena. Merivesi on sekoittunut voimakkaiden kovien tuulien johdosta jotka ovat häivyttäneet myös rannikon lähelle yleensä keväällä muodostuvat ”lämpötaskut”, joita silakat hanakasti etsivät kutupaikoikseen.

Korona

Korona kriisi on tuulettamassa maailmankuvaamme. Nähtäväksi jää, mikä on lopputulema ja kauanko tämä kestää. Näyttää siltä, että jos rokotetta ei saada kehitetyksi, on edessä vuosien pandemia. Omakin terveys huolettaa: milloin korona saapuu ja miten sen kestää terveys ja talous.  Nykyiset yhteiskunnan toimet eivät koronalta suojaa, vain sairastumisen ajankohtaa on siirretty.

Kalastuksen, varsinkin lähellä tuotetun elintarvikekalan alkutuottajan tilanne ei ole kriisitilanteessa huono. Ruokaa tarvitaan aina ja lähellä tuotettu tuo turvallisuuden tunnetta. 

Epävarmuutta aiheutuu kuitenkin myös kalastukseen. Markkinat ovat häiriötilassa. 

Huomattava kalanostaja, ravintola-ala, on nyt poissa ainakin jonkin aikaa.

Vähittäiskauppojen palvelutiskit ovat olleet tärkeä kanava luonnonkalalle ja palvelutiskejä on nyt suljettu.

Norjan lohesta on ylitarjontaa ja sen hinta on alhainen.

Tarjouslohi aiheuttaa hintapainetta kotimaisten kalojen tuottajahintaan.

Jotain positiivista. Taivaalle kun katselee, on se luonnomukainen ja puhdas.

Lentokoneeet eivät sitä tuhri. Saastevanat ristiin rastiin ovat poissa ja taivas virheettömän kaunis.

HjS