MSC
Finlands MSC-certifierade fiske efter strömming i Bottniska viken

Den fjärde mellanbedömningen av MSC-certifikatet för trål- och ryssjefisket av strömming och vassbuk i Finland slutfördes den 16.3.2023, och bedömningsrapporten har publicerats på MSC:s webbplats. Enligt sammanfattningen är strömmingsfisket i Bottniska viken fortsatt föremål för årlig bedömning och därmed certifierat. Certifieringen av strömmingsfisket i Centrala Östersjön är fortsatt avbruten tills vidare.
Den 28.8.2023 godkände MSC en begäran om att förlänga giltighetstiden för Bottniska vikens strömmingscertifikat till den 30.4.2024, så att en ny bedömning av fisket hinner genomföras innan det nuvarande certifikatet löper ut. Certifikatet finns på förbundets webbplats under MSC-avsnittet.
Rapport: 90126-FinHerSprat-1-SA4-report-final.pdf
Vet du varifrån din fisk kommer? | Marine Stewardship Council (på finska)
Vad fiskas?
Det certifierade fisket i Finland gäller för närvarande strömming i Bottniska viken. Strömmingen är vår viktigaste fångstart, och år 2024 utgjorde strömmingen cirka 91 procent av den totala fångsten inom det kommersiella fisket i havsområdet. Den finska strömmingsfångsten uppgick år 2024 till omkring 54 miljoner kilo, varav huvuddelen fångades i Bottniska viken. Utöver strömming fångades knappt 12 miljoner kilo vassbuk. Producentvärdet av strömmingen var 19,8 miljoner euro och av vassbuken 4 miljoner euro.
Det kommersiella fisket bedrevs med 1 121 fartyg. Ryssjor och nät användes på 1 075 fartyg, medan 46 fartyg använde trål. Fiske bedrevs även vintertid från isen utan fartyg.
MSC-certifieringen omfattar cirka 90–95 procent av Finlands strömmings- och vassbuksfiske mätt i volym (se MSC-avsnittet för vilka trålfartyg och ryssjefiskare som omfattas av certifieringen).
Strömmings- och vassbuksbestånden följs upp av länderna kring Östersjön och också det Internationella havsforskningsrådet ICES utvärderar bestånden årligen.
Strömmingens och vassbukens totalkvoter varierar från år till år. EU fattar beslut om kvoternas storlek på basen av de beståndsberäkningar och rekommendationer som ICES gett. EU:s gemensamma fiskeripolitik samt den mångåriga planen för torsk, strömming och vassbuk följs vid fastställandet av kvoter. Den här fångstmängden fördelas som nationella kvoter mellan EU-länderna. Medlemsländernas andelar i kilo av totalkvoten grundar sig på en överenskommen fastställd procentandel (s.k. kvotnyckel) för varje arts totalkvot per kvotområde.
Hur fiskas det?
Strömming och vassbuk fiskas med trålar och ryssjor. Trålfisket bedrivs huvudsakligen på öppet hav med stora fartyg och pelagiska trålar, medan ryssjefisket sker längs kusten och i skärgården med fasta redskap. Av strömmingsfångsten togs cirka drygt 4 procent med ryssjor.
Trålfartygen varierar i storlek och användning. De största fartygen väger i genomsnitt omkring 500 ton, är över 30 meter långa, och det finns ett tiotal sådana fartyg. Ett fartyg av den storleken fångar årligen i genomsnitt över fem miljoner kilo. Den mindre fartygsgruppen har en genomsnittlig storlek på under hundra ton, och fångstmängderna är proportionellt mindre. Huvuddelen av trålarna är moderna RSW-fartyg (Refrigerated Sea Water), där den nyfångade fisken kyls ner till 0 grader redan till havs.
Trålning är numera pelagisk, det vill säga redskapet dras av ett eller två fartyg nära ytan eller i mellanskiktet, men inte vid botten. Förra året stod de tio fartyg som fångade mest för hälften av strömmings- och vassbuksfångsten.
När fiskas det?
Strömming och vassbuk förekommer i våra fiskevatten året runt, och aktörsspecifika kvoter möjliggör även en flexibel verksamhet. Flera faktorer styr dock fisket.
Väderförhållandena är avgörande när man är beroende av naturen. Från höst till vår, när havsvattnet är kallt, kan fångstens kvalitet hållas stabilare än under sommaren då vattnet är varmare. Fisken kan också stimma vinter- och vårtid, vilket förbättrar fångster och lönsamhet.
Även marknaden styr fisket. Ofta fiskar de största trålarna på Östersjön i början av året, och fångsten går huvudsakligen till fiskmjöl. Efterfrågan påverkar hur mycket strömming det lönar sig att ta på en enskild fiskeresa, i vilken takt och till vilken hamn den landas. Riktat fiske på vassbuk bedrivs sällan, utan arten fångas vanligen som bifångst vid strömmingsfisket.
Var fiskas det?
Kvoten och hur den fylls styr fisket, liksom väderförhållandena. Under isvintrar kan hela Bottniska viken frysa till, och de fartyg som har kvot i huvudbassängen flyttar då längre söderut. Större fartyg kan röra sig och fiska i svårare förhållanden, men något standardmönster eller typiskt fiskeår finns inte.
Ryssjefisket är mer stabilt än trålfisket på öppet hav. Ryssjor är fasta redskap och kräver tillstånd från vattenägaren. Av dessa skäl bedrivs fisket ofta på traditionella fångstplatser med etablerade metoder. Huvuddelen av redskapen finns i Skärgårdshavet, och en del även längs Bottniska vikens kust.
Mer om fiskeresurser och deras bedömning: Kalavarat – Luonnonvarakeskus (luke.fi)
Fiskens väg vidare?
Finlands kommersiella fiskare fick en fångst på 72 miljoner kilo fisk från havet år 2024. Det var 17 miljoner kilo mindre än året innan. Av fångsten utgjorde 91 procent strömming och vassbuk, huvudsakligen fångade med trål. Av strömmingsfångsten lossades 16 procent och av vassbuksfångsten 64 procent utomlands. Strömmingen är vår överlägset viktigaste kommersiella fiskart.
År 2024 var producentpriset för livsmedelsströmming lossad i Finland 0,52 €/kg, och för industriströmming 0,33 €/kg. Producentpriset på livsmedelsströmming steg med 21 procent jämfört med året innan, och industriströmmingen med 22 procent.
Andelen strömming som används i hemlandet har ökat efter att en fiskmjölsfabrik grundades i Kasnäs. I Kaskö har Finlands andra fiskmjölsfabrik startat sin verksamhet, och den kan producera fiskmjöl som även lämpar sig för livsmedel.
De största strömmingarna går till den inhemska filéindustrin, medan mindre strömming och vassbuk exporteras till Östeuropa som råvara för den lokala fiskförädlingsindustrin. Exporten av strömming till Östeuropa hade länge varit stängd, men har återhämtat sig något. Strömmingen har också fått nya exportmarknader, och i Finland skapar nya produkter förutsättningar för en återhämtning i konsumtionen.
År 2020 gjorde förbundet en omfattande utredning om strömmingsflottans status. Alla som trålar strömming och vassbuk deltog och uppgav grundläggande uppgifter om sin verksamhet samt sina synpunkter på den framtida utvecklingen. Frågorna gällde också helheter såsom vilka investeringar som behövs i flottan, hamnarna, fiskmottagningen och förädlingskedjan. Hela rapporten finns att läsa här på finska: SAKL Silakkaselvitys Raportti.
MSC- standarden för ett hållbart fiske
År 2023 omfattade Finlands (FYFL) MSC-certifieringsgrupp för trål- och ryssjefisket av strömming och vassbuk 29 trålare och 26 ryssjefiskare. Finlands Yrkesfiskarförbund (FYFF) förvaltar certifikatet för sina medlemmar.
Fisket certifierades 25.6.2018 och certifikatet är i kraft till och med 24.12.2023. Till certifikatet hör vissa villkor och uppfyllandet av villkoren utvärderas årligen. Cirka 85-90 procent av Finlands strömmings- och vassbuksfångst omfattas av certifieringen.
Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF har dock i ett meddelande daterat 5.7.2021 bett att certifieringsorganet LRQA avbryter MSC-certifieringen för det centrala strömmingsbeståndets del (ICES delområden 25-29 + 32/trålare + ryssja). Fr.o.m. 15.9.2021 får man inte marknadsföra strömming fångad från ifrågavarande område med ett MSC-certifikat.
Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF begärde den 15.3.2023, genom ett meddelande till certifieringsorganet LRQA, att giltigheten för MSC-certifikatet för vassbuk skulle suspenderas (s.k. self-suspension) för ICES delområden 25–32 (trål + ryssja). Från och med den 15.4.2023 får vassbuk som fångas i detta område inte marknadsföras med MSC-certifikat.
Över 90 procent av Finlands strömmingsfångst i Bottniska viken omfattas av MSC-certifieringen.
Ett pågående projekt, administrerat av Finlands Yrkesfiskarförbund, syftar till att genomföra en ny bedömning av strömmingsfisket i Bottniska viken, så att MSC-certifikatets giltighet kan fortsätta in i en ny period. Processen inleddes våren 2023 och beräknas ta cirka ett halvt år.
Standarden för MSC hållbart fiske används för bedömningen av fiskeföretagens förvaltning och hållbarhet. Standarden följer den senaste internationella fiskeriforskningens och fiskeriförvaltningens bästa verksamhetssätt och standarden förnyas kontinuerligt tillsammans med representanter för forskningen, fiskeindustrin och miljöorganisationerna.
Då fiskeföretagen certifieras enligt standarden för hållbart fiske kan den certifierade fångsten säljas med det blåa MSC-märket. Certifieringen är frivillig och den är öppen för alla fiskeföretag som fångar vild fisk och skaldjur. Utvärdering av fisket utförs av ackrediterade opartiska certifieringsorgan.
MSC:s standarden för hållbart fiske har tre huvudprinciper:
Hållbara fiskbestånd
- Blir det kvar tillräckligt med fisk i havet? Fisket måste vara på en sådan nivå att det i praktiken kan fortsätta i oändlighet samtidigt som fiskbestånden hålls produktiva och friska.
Minimerad miljöpåverkan
- Vilka är effekterna av fisket? Fiskeverksamheten måste förvaltas omsorgsfullt, så att också ekosystemets andra arter och livsmiljöer förblir livskraftiga.
Effektiv fiskeriförvaltning
- Förvaltas verksamheten väl? MSC-certifierade fiskeföretag måste följa relevanta lagar och de måste kunna anpassa sig till förändrade miljöförhållanden.
Länk till MSC-nätsida: Finlands (FYFF) trål- och ryssjefiske gällande strömming och vassbuk, samt tillhörande dokument, bland annat årliga kvalitetsrevision/auditering (på engelska)
Källa: FYFF 9/2023
Foton: Markku Saiha/FYFF
Tiedote 22.4.2024: MSC hyväksynyt Pohjanlahden MSC sertifikaatin pidennyksen
Tiedote 29.8.2023: MSC hyväksynyt Pohjanlahden MSC sertifikaatin pidennyksen
Tiedote 16.5.2023: Loppuraportti – MSC täysarviointi
Tiedote 19.3.2023: Kilohailin MSC-sertifikaatin omaehtoinen keskeytys (self-suspension)
Tiedote 19.3.2023: MSC-sertifikaatin neljäs väliarviointi valmistunut
Tiedote 25.4.2022: MSC-sertifikaatin kolmas väliarviointi valmistunut
Tiedote 13.8.2021: Keskisen silakan MSC-sertifikaatin omaehtoinen keskeytys (self-suspension)