Koko hylkeenkestävien rysien kehitystyön ajan on ollut tiedossa, että pyydysten kalastusteho ei ole yhtä hyvä kuin perinteisissä rysissä. Etenkin siian kohdalla kalastavuus oli huomattavasti heikompi. Lohi on suoraviivaisesti etenevä kala, mutta siika on arka ja tutkii tarkasti mihin päänsä laittaa. Tiedolla ei kuitenkaan ole ollut ratkaisevaa merkitystä, koska perinteisillä pyydyksillä ei hylkeiden ilmaannuttua apajille saanut yhtään ehjää kalaa.
Parempaa kalastavuutta haetaan nyt rysän rakennetta kehittämällä. Tiedetään ettei siika ui mielellään muuta ympäristö pimeämpään paikkaan, ja tässä kokeessa PU-rysän perää laajennetaan niin, että kaksinkertaisen suojan sijaan uudessa on vain yksinkertainen havas. Tämän mahdollistaa uusi, silmäkooltaan 31,7 millin solmuton muovilanka, Dyneema ja ruostumattoman teräksen, Combisteelin yhdistelmä. Muutoksella on rysän perään saatu tilavuutta tuplasti enemmän kuin tavallisessa PU-rysässä. Teräs muovilangan sisällä takaa kestävyyden hylkeitä vastaan, ja laajempi malli on aiempaa valoisampi.
Suunnittelussa ja koekalastuksessa alusta saakka mukana ollut loviisalainen kalastaja Mikael Lindholm kertoi, että ensimmäiset kokemukset ovat positiivia. Siikoja oli rysässä heti ensimmäisessä koennassa, mutta toki vasta aika näyttää, mihin päädytään. Lindholm muistuttaa myös, että yksin rysä ja sen rakenne eivät ratkaise hyljeongelmaa vaan pyydyksen lähellä täytyy olla myös mobiilikarkotin. Kehityksessä oli mukana myös Janne Klingberg ja Osku Grönqvist ja Lukelta Esa Lehtonen ja Roope Lehmonen sekä pyydystöissä avustava Seppo Kyllönen.
Uusi karkotinyksikkö on jo osoittanut toimivuutensa (lisää mm. jutussa Mobiilikarkottimen kehitystyö jatkuu, 25.8.2020), ja jos yhdistelmä kestävää havasta yhdessä karkottimen kanssa toimii, tarjoaa se mahdollisuuden kevyempien rysien kehittämiseen suomukalojen pyyntiä varten. Tämäkin kehitystyö on osa kalatalouden innovaatio-ohjelmaan sisältyvää Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuus -hanketta, joka on käynnissä Luonnonvarakeskuksen ja mm. SAKL:n yhteisvoimin. Kalastajia, jotka ovat kiinnostuneita yhteistyöstä, lisätietoja antaa tutkimusinsinööri Esa Lehtonen, LUKE, esa.lehtonen@luke.fi, 0400 605 899.