Turussa järjestettävä Food & Fun Festival tarjoaa tänä vuonna harvinaisen makuelämyksen, kun noin satakiloinen Blue Fin -tonnikala päätyy huippukokkien käsittelyyn. Erikoisuuden tekee ainutlaatuiseksi myös se, että kala on kasvanut suomalaisella silakalla.
Suomesta viedään kasvavassa määrin silakkaa ulkomaille, jossa sitä käytetään moneen tarkoitukseen, muun muassa tonnikalojen ruokintaan. Esimerkiksi Länsi-Rannikon Kala toimittaa vuosittain 5 000–6 000 tonnia silakkaa Espanjaan, Kroatiaan ja Australiaan.
– Olemme vieneet suomalaista silakkaa tonnikalojen ravinnoksi jo yli kymmenen vuotta, mutta viime vuosina määrät ovat nousseet huomattavasti, kertoo toimitusjohtaja Aarne Paesalu.
Välimerellä kasvatetut tonnikalat päätyvät pääosin Japaniin ja muualle Aasiaan, vain pieni osa niistä jää myyntiin Eurooppaan. Nyt yksi noin satakiloinen Blue Fin Tuna tuodaan Suomeen erityisesti Turun Food & Fun Festivalia varten.
Food & Fun kokoaa ajalla 8.–12.10. Turkuun 14 kansainvälistä huippukokkia, jotka suunnittelevat ja toteuttavat omat menunsa eri turkulaisravintoloissa. Tonnikala leikataan paloiksi tapahtuman aattona kokeille järjestettävässä tilaisuudessa turkulaisessa Karu-ravintolassa, jonka yrittäjä, keittiömestari Valtteri Willberg on erikoistunut japanilaiseen keittiöön ja erityisesti sushiin.
Osa tonnikalasta tarjoillaan osana ravintola Karun Food & Fun -menua, jonka toteuttaa yhdessä ravintolan tiimin kanssa Karussa vieraileva amerikkalainen kokki Jonah Kim. Osa kalasta tulee myyntiin Turun kauppahallissa sijaitsevaan kalaliike Herkkunuottaan.
– Haluamme tarjota tapahtumassa sekä yleisölle että kokeille ainutlaatuisia elämyksiä. Suosimme lähiruokaa, mutta välillä on hienoa tuoda tarjolle myös erikoisempia raaka-aineita. Tämä tonnikala on todellinen erikoisherkku, sanoo festivaalin tuottaja Jouni Kuru.
Lisätiedot:
Jouni Kuru, Food & Fun Festival
jouni@foodandfunfestival.com
Aarne Paesalu, Länsi-Rannikon Kala Oy
aarne.paesalu@lrk.fi
Lähde: Pro Kala ry