Riktlinjer för god praxis inom kust- och insjöfiske
På initiativ av Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF rf och Pro Fisk rf har riktlinjer för god praxis inom kust- och insjöfiskets primärproduktion tagits fram, det vill säga gemensamma kriterier för god praxis. Riktlinjerna omfattar i första hand skyldigheter enligt livsmedelslagstiftningen, men berör också delar av den gemensamma fiskeripolitiken (GFP – spårbarhet) samt den nationella lagstiftningen om fiskeövervakning, bland annat gällande registreringsskyldigheter, fångstrapportering och -uppföljning.
Riktlinjen för god praxis är ett sätt att lösa problem som fiskare kan möta när det gäller att följa och uppfylla de krav lagstiftningen ställare. Riktlinjerna hjälper också fiskare när beslut ska fattas om huruvida ett visst krav är nödvändigt, ändamålsenligt, lämpligt eller tillräckligt.
Genom att förbinda sig att följa dessa riktlinjer kan fiskaren använda dokumentet som en skriftlig egenkontrollplan, och det är därmed inte alltid nödvändigt att göra upp en separat egenkontrollplan för verksamheten.
Riktlinjen har tagits fram på initiativ av Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF rf och Pro Kala rf och utarbetats av Net-Foodlab Oy.
Riktlinjerna har bedömts av Livsmedelsverket den 20.4.2023.
Riktlinjer för god praxis inom kust- och insjöfiske (på finska)
Riktlinjerna för god praxis för kust- och insjöfisket översätts och publiceras till svenska senare.
Källa: Pro Fisk och FYFF 21.4.2023