Bergöbon Knut Högback, 90 år och själv gammal färjförare, hade sett fram emot sin starroperation i flera år. Men just när han skulle åka fick färjan problem. Det löste sig ändå. Med lite hjälp.

I går, onsdag, var det andra dagen i rad som Bergöfärjan drabbades av tekniska problem. Väljer man att bo på en ö så kan man till en del tvingas leva med osäkerheten, till exempel stoppades ju färjan av ismassorna tidigare under vintern.

Men för Knut Högback, 90 år gammal, kom problemen mycket olämpligt. Han hade sett fram emot sin starroperation, men då krävdes det att han skulle vara på plats på Vasa centralsjukhus klockan nio.

Anade oråd

– Jag anade att något var fel, jag såg bilar som kom körande upp igen från färjeläget där på morgonen. Jag hade ju väntat på det här i tre år. Det skulle ha varit åt skogen om jag inte hade kunnat ta mig till operationen, säger Knut Högback.

Nu är det tack och lov så med de som bor i skärgården, att de måste hålla ihop och hjälpa varandra. Ann-Louise West, på Bergö mest känd som Taxi-Lisa, insåg redan tidigt på morgonen vad som höll på att hända.

– Jag ringde honom och sade att det inte blir någon skjuts. Men sedan började jag fundera på vilka andra möjligheter det finns, säger West.

Fick skjuts med fiskare

Hon tog kontakt med fiskaren Andreas Haglund som lovade hämta sin båt och skjutsa över Knut Högback. Sedan väntade en taxi från fastlandet på honom.

– Vi kom hit precis klockan nio till sjukhuset och mitt öga kunde åtgärdas, berättar Knut Högback.

Källa: Yle 7.5.2015