Kymen Sanomat julkaisi 7.11. pienen jutun ”Syö kalaa vastuullisesti”. Kehotus on hyvä ja tarpeellinen, mutta juttu perustui kokonaan WWF:n suosituksiin, jotka ovat varsin yksipuolisia ja kiistanalaisia.
Hylkeet jättävät aina kalastajille jotain, mutta nämä aktivistit uhkaavat viedä kalastajilta kaiken.

WWF:n listalla vältettävien kalojen listalle on päätynyt muun muassa Itämeren villi lohi. ”Villiksi” loheksi WWF luokittelee myös ne kalat, jotka on istutettu mereen hyvitykseksi siitä, että voimalaitosten rakentaminen ja vesien likaaminen on tuhonnut luontaiset lohikannat. Esimerkiksi Kymijoen istutuslohista suurin osa ei koskaan pääse patojen yli kutupaikoille, vaikka niitä ei kalastettaisi.

Vaelluskala-asiantuntijanaan WWF käyttää näyttelijä Jasper Pääkköstä, joka on innokas perhokalastaja. Pääkkönen ystävineen on kampanjoinut jo parin vuoden ajan aktiivisesti ammattikalastusta vastaan. Siitä kärsivät etenkin lohta rysillään pyytävät rannikkokalastajat.

Pääkkösen ja hänen ystäviensä ohjelmaan on kuulunut sellaisten kauppojen häirintä, joissa myydään kalastettua lohta. Tänä vuonna iskut painottuivat heinäkuuhun, jolloin Suomenlahdesta kalastetaan nimenomaan istutuskalaa. Kaupat ovat säikähtäneet aktivistien iskuja, eivätkä uskalla ottaa kalastettua lohta myyntiin.

Kasvavan harmaahyljekannan aiheuttamat vahingot ovat vuosien ajan olleet rannikkokalastuksen suurena ongelmana. WWF ja Pääkkönen ovat nyt nousseet hylkeitä pahemmaksi ongelmaksi. Hylkeet jättävät aina kalastajille jotain, mutta nämä aktivistit uhkaavat viedä kalastajilta kaiken.

Saaristossa asuvat kalastajat ovat ajautuneet WWF:n toimien vuoksi taloudelliseen ahdinkoon. Osa kalastajista putoaa pois hyljesietopalkkion piiristä, jossa edellytetään 5000 euron vuosituloja kalastuksesta. Vielä useampi jää ilman kalastusvakuutusta, jossa vaadittavien kalastustulojen alarajana on uuden lain mukaan 8500 euroa.

Hyvätuloisten kaupunkilaisten voi olla vaikea ymmärtää sitä taloudellista todellisuutta, jossa kalastajat elävät. Ehkä kaikki WWF:ää rahallisesti tukevat kansalaiset eivät tule ajatelleeksi, että he ovat lahjoituksillaan tukemassa kotimaisen kalastuksen alasajoa ja saariston autioitumista.

Lähde: Teemu Tast, toiminnanjohtaja, Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto, Kotka