iisa rohweder

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF järjesti perjantain 13.4 uusimman haastekampanjansa tiedotustilaisuuden Helsingissä. Järjestö haastaa alkavalla kampanjallaan koko Suomen mukaan maailman kalakantojen suojeluun. Tavoite on kunnianhimoinen.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder painotti avauksessaan, että Suomessa kalastus on pääsääntöisesti kestävällä pohjalla. Kampanjan tärkeä tavoite on hänen mukaansa kotimaisen, kestävästi kalastetun kalan käytön lisääminen. Tällaiseksi mahdollisuudeksi nostettiin vajaasti hyödynnetyt lajit kuten särki ja lahna.

WWF jakaa kampanjansa neljään osaan. Nyt julkistuksen ohella tuodaan esille globaalit kalakannat. Seuraavana on vuorossa kotimaisen kalan esilletuonti, sitten uhanalaiset kalakannat ajatuksella, että kala on villieläin. Loppuvuodesta tuodaan esille kestävän kalastuksen teemat ja arvotetaan kotimaisen kalastuksen suhde ympäristöjärjestön näkemyksiin.

Kaikki kampanjakutsuun vastanneista organisaatioista eivät kuitenkaan olleet toimenpiteistä järjestön kanssa samaa mieltä vaikka tavoitteet koettiinkin kannatettaviksi.

Iltapäivän hanke-esittelyn jälkeisessä keskustelussa Katariina Partanen Pro Kalasta muistutti, että jo kaksikymmentä vuotta on ollut erilaisia hankkeita tuoda uusia kauppakalalajeja mukaan, mutta onnistumisia on vähän. Kansa syö mieluummin siikaa kuin särkeä.

Siian asema WWF:n kalaoppaassa kirvoitti tiukimmat kommentit. Vaellussiika oli nostettu punaiselle listalle, mikä tarkoittaa ongelmia useille kalastajille. Tilanteen kiteytti Teemu Tast Etelä-Suomen Merikalastajain Liitosta. Hän kertoi, ettei voinut kuvitellakaan, että siika on mukana kieltolistalla. Hänen alueellaan pääosa kalastatusta siiasta on istutettua ja istutuksia tehdään juuri siksi että kalastettavaa on. Tilanne on pitkälle sama koko rannikolla.

 rsz wwf2