Kauden 2017 rysäkalastuksen viimeinen ankkuri nousi 12.12 klo 12.00. Kausi oli pitkä: ensimmäinen rysän aita laskettiin 12.4. Kevätpuoli oli kohtuullinen ja lohipyynnin aloitus toukokuun alusta pidensi kalastustusaikaa. Tosin aloitukseen on rakennettu käsittämätön rajoitusviidakko. Kalastajakohtaisiin kiintiöihin siirtyminen piti tarkoittaa kalastajien itse hallinnoimia kalastusaikoja, mutta lohipyyntiin asetettiin aika ja pyydysrajoitteita vastoin kalastajakohtaisen kiintiöjaon perusperiaatteita.

Talvinen (tilapäisesti) oli ranta  12.12. Viimeiset rysät maihin

Joulukuun rysien nostossa on se hyvä puoli, että pyydykset puhdistuvat itsestään kun kesän leväkasvu on loppu. Rysän perät jotka olivat vielä parisen kuukautta aiemmin limaiset ja leväiset, ovat aivan puhtaat.

Vielä koetan verkoilla käydä ja ehkä siimalla mikäli avovesikausi jatkuu. Veikkaisin talven puraisevan tammikuussa. Pyydystyöt odottavat. Rysissä on paljon korjaamista pitkän kalastuskauden jälkeen ja useiden yliajojen jäljiltä.

Joulun taikaa vesillä. Härkäsimppu on ainut kala vesissämme jonka häät (kutu) on joulun aikaan.

Jouluksi sai merialueemme lahjan joka vähän palauttaa uskoani oikeudenmukaisuuteen. Fortum rakentaa Mäntyluotoon laitosta, joka käsittelee voimaloiden savukaasupuhdistuksessa syntyvää jätettä. Aluehallintovirasto myönsi sille ympäristöluvan viime keväänä. Tarkoitus oli tuhkan pesuvedet näennäisesti puhdistaa ja loput liemet vapauttaa mereen. Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi laitoksen ympäristöluvasta tehdyt valitukset ja kumosi aluehallintoviraston päätöksen.

Jouluun kuuluu hyvin syöminen. Lipeäkala on niin hyvää ”ettei sanotuksi saa”.

Joulukuun auringon nousukuvan myötä toivotan lukijoilleni

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018!

T.HjS