Meitmeal Oy Ab viimeistelee parhaillaan Kaskisten kalasatamaan kalajauhoa ja kalaöljyä tuottavan tehtaan. Se on Suomen ensimmäinen elintarvikekäyttöön tarkoitettu laitos ja sen pääraaka-aine on silakka. Yhtiön taustalla ovat Jonathan Hast ja Anders Granfors ja uusi yritys perustettiin 2020.  Granfors toimii myös kalastajana ja silakkatroolari Sonnskärin kapteenina.

Yrittäjien lähtökohtana oli ajatus, että rehukalan tarve on vähenemässä ja tarvittiin uusi konsepti. Granfors kertoo, että elintarvikekäyttöön tehtävään tuotteeseen päädyttiin, ensimmäinen vuosi meni miettiessä, toinen suunniteltaessa ja sen jälkeen on rakennettu. Tämän toukokuun aikana pitäisi olla valmista, toivoi Granfors.

Yrityksen eli Meitmealin tavoitteena on jalostaa aiemmin rehuksi menevä silakka elintarvikekäyttöön kalajauhoksi ja kalaöljyksi, ja tuottaa raaka-aineita esimerkiksi hyvinvointituotteita, kuten ravintolisiä ja kosmetiikkaa, omega-3-öljyjä sekä proteiinivalmisteita ja mineraalivalmisteita varten.  

Yrittäjä Anders Granfors (toinen oikealta) ottaa naapurimaan vieraat vastaan tehtaan pihalla.

Toukokuun alussa valmistuvaan tehtaaseen kävi tutustumassa SAKL:n toimitusjohtaja Kim Jordaksen johdolla Swedish Pelagic Federation SPF PO:n edustajina Anton Paulrud, Malin Skog, Anneli Rosell, Bengt Gunnarsson ja Joel Oresten. Tähän tuottajajärjestöön kuuluu kolmekymmentäviisi pelagista kalastusta harjoittavaa alusta koko Ruotsin rannikolta. Jäsenalukset ovat kooltaan alle kaksitoistametrisistä yli kuudenkymmenen metrin laivoihin saakka. Kolmannes aluksista toimii Itämerellä ja järjestö kattaa yli puolet ruotsalaisesta kalastuksesta, ja kyseisessä kalastuksessa työskentelee päätoimisesti noin 450 henkilöä (katso myös linkki http://www.pelagic.se/).

Vieraat olivat selvästi kiinnostuneita uudesta tekniikasta ja kysymyksiä riitti. Anders Granfors kävi läpi tehtaan koko prosessin ja tutustutti väen myös sataman muihin toimintoihin ja troolari Sonnskäriin. Tehtaan tuotteiden elintarvikekäyttö oli osin yllätys ja positiivinen sellainen. Eteenpäin mennään kalanjalostuksessakin, mutta yhteinen uhka tuli esille loppukeskusteluissa: voimakkaasti laajeneva merituulivoiman rakentaminen vaikuttaa kalastukseen etenkin Pohjanlahdella, ja aiheuttaa epävarmuutta kaikkien tulevaisuussuunnitelmiin.

Perusteellinen ja antoisa vierailu näytti kaikille, kuinka monipuolisen suunnittelun ja rakentamisen tulos kohta käynnistyvä tehdas on. Ryhmän matka jatkui vielä Selkämeren Jään vieraaksi Uuteenkaupunkiin ja ryhmä tutustui myös Länsi-Rannikon Kalan toimintaan Taivassalossa ennen paluuta kotimaahan.