Valtioneuvosto antoi lopulta uuden lohiasetuksen huhtikuun viimeisinä päivinä. Aikasäätelyn lievennys jäi vähäiseksi.

Alkuperäistä ajatusta, ammattikalastajien tilanteen parantamista lohistrategian mukaisesti, on koko ajan vesitetty matkan varrella. Eräät tahot olivat jo unohtaneet koko lohistrategian sisällön.MMM:n alkuperäinen asetusehdotus annettiin eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä ympäristöjärjestöjen asettamien ehtojen mukaisesti ja lausuntokierroksella huomioitiin ainoastaan Lapin jokialueelta tulleita lausuntoja, joten lopputulos on sen mukainen. Prosessi on oiva, mutta samalla karmea osoitus siitä, miten ammattikalastuksen asema on marginalisoitunut kalastuspoliittisessa päätöksenteossa.

Innovaatio-ohjelma sai rahoituksen

Kalastuksen innovaatio-ohjelma sai myös huhtikuun lopulla hyvin pitkän prosessin jälkeen tukipäätöksensä. Nähtäväksi jää jos ohjelmalla on todellista vaikutusta elinkeinon harjoittamiseen. Toivoa sopii, että ohjelma antaa tuloksia ja ettei tämä tule jo liian myöhään. Etenkin rannikkokalastuksessa ei enää oikein tahdo löytyä sitä niin kutsuttua kriittistä massaa.

Ehkä eniten harmittaa, että meneillään olevasta rakennekaudesta on jo kulunut vuodet 2014, 2015, 2016 ja melkeinpä 2017 ennen kuin päästään liikkeelle. Nyt kun päätös tuli näin kesän kynnyksellä, alkanee todellinen työ kalastuksen innovaatio-ohjelmassa vasta syksyllä 2017.