Kemijokisuun Isohaaran aluella rannoilta on löytynyt huonokuntoisia ja kuolleita lohia. Kalat on nujertanut vesihome, jota on esiintynyt tänä syksynä poikkeuksellisen runsaasti Kemijokisuun luonnonkaloissa.

Vesihomeen aiheuttamat kalakuolemat ovat ihmetyttäneet Kemijokisuun alueella kalastavia ja kulkevia. Tutkija Erkki Jokikokon mukaan kuolleita tai erittäin huonokuntoisia kaloja on näkynyt Isohaaran alueella Kemijokisuulla pitkin rantoja.

Vesihometta esiintyy laitosolosuhteissa kalankasvattamoilla yleisesti, mutta luonnonvesissä vähemmän. Tutkija Erkki Jokikokon mukaan vesihome koituu kohtalokkaaksi usein muutoinkin heikentyneille kaloille.

– Se iskee kalaan, jonka vastustuskyky on muutenkin heikentynyt esimerkiksi kudun tai, kuten tässä Kemijokisuulla on nähty, rokastuksesta tulleiden arpien vuoksi, Jokikokko sanoo.

– Vesihome on levinnyt tänä syksynä helpommin kuin tavallisesti myös sen takia, koska vedet ovat olleet pitkään lämpimiä. Lohia on myös ollut paljon, mikä on edesauttanut leviämistä.

Kalanviljelylaitoksilla vesihometta voidaan hoitaa formaliinilla, mutta luonnonvesissä hoitokeinoa ei ole. Jokikokko muistuttaa, että vesihomeen tappamat kalat ovat syömäkelvottomia.

– Lohi tosin on muutenkin kutuaikana pahanmakuinen ja siksi oikeastaan pöytään kelpaamaton.

Lähde: Yle 8.10.2012