DSC 0969

Kalastusvuosi 2015 oli tuulien ja merivirtojen vuosi. Silakkaa pystyy pyytämään verkoilla melkoisen kovassa kelissä kun tietää paikat ja vuodenajan mukaiset mahdollisuudet. Viime kesä kävi kuitenkin pyydysten kunnon päälle ja niinpä nyt on uusittava lähes koko verkkokalusto.

Silakkaverkkojen uusiminen on kuitenkin uuden haasteen edessä. Silakkaverkkopyynti on vähennyt ja verkkojenkin tarve on nyt hyvin vähäistä. Tämä on johtanut tilanteeseen ettei verkonliinoja tahdo olla saatavilla. Suuret, usein kaukomailla olevat verkkotehtaat eivät enää ole kiinnostuneita vain muutaman verkonliinan kysynnästä vuosittain.

Itämeren silakanpyynnissä verkon 0,30 lankavahvuuden liina on niin erityinen ettei sellaisia käytetä muualla maailmassa. Kun vielä tarvitaan eri harvuuksia, jopa 0,5mm solmuvälitarkkuudella, saattaa piakkoin olla edessä tilanne ettei yksinkertaisesti ole millä kalastaisi.

Ruotsalaiset hapansilakan raaka-aineen pyytäjät ovat samassa tilanteessa. Ehkä heidän kanssaan saadaan joitain verkonkokoja tulevaisuudessakin tilaukseen riittäviä määriä. Ruotsissa hapansilakkaa pyydetään ja valmistetaan juuri meitä vastapäätä tuossa Selkämeren länsirannalla.

Enpä ole moista herkkua maistanut, tilaisuudessa siihen olen kyllä ollut. Hapansilakan tuoksu ei ole kovin kutsuva joten ”sisu on mennyt kaulaan” ja toisaalta väittävät, että kun sen makuun pääsee siihen tulee himo. Koitan nyt pärjätä näitten nykyisten himojen kanssa enkä ole uusia aktivoimassa. Mielenkiintoista on tämä silakkaruokien erilaisuus kun saman lahden silakoita kuitenkin pyydämme.

Muikkua pyydetään samoilla verkon harvuuksilla kuin silakkaa, mutta niistä ohutlankaisista verkoista ei ole kuin kertakäyttöön silakan pyynnissä, ja niin hyvää ei tämä homma ole että kertakäyttöisillä se kannattaa.

DSC 0966

Ahtojäät ovat lähteneet rannastamme ja laineet jo liplattavat.

DSC 0970

Viime aikoina on ollut pieniä yöpakkasia ja uutta jäätä muodostuu joutuin. Vain -3 pakkasta, yksi yö ja uutta jäätä silmänkantamattomiin. Rannikolla merivesi on todella kylmää, osin ns. alijäähtynyttä. Nyt pieni pakkaskausi johtaisi kevään odotuksen pitkittymiseen. Kylmä vesi rannikolla ei lupaa kalansaaliita, siis ei kiire kalaan. Kalat eivät liiku kylmässä.

DSC 0957

Lähellä kävi. Runsas metri avoveteen oli Masi-veneellä Reposaaren kalasatamassa.
Vielä joutaa olemaan kiinni toivoen että kuukauden päästä seilataan.

HjS