Kausi aloitetaan silakan verkkopyynnillä. Kevät alkoikin myönteisissä merkeissä: silakat oli lihavia ja hyväkuntoisia ja aivan erilaisia kuin keväällä 2022, jolloin silakkakanta oli kärsinyt nälkää ja laihtunut. Silakan kunto on aiempina vuosina vaihdellut, mutta koskaan ei näin radikaalia täydellistä muutosta ole tapahtunut vain vuodessa sinä aikana, kun olen kalastanut. Vuonna 2022 keväällä silakat olivat laihoja ja huonokuntoisempia kuin koskaan ennen ja 2023 niin pulskia, etten muista ennen keväällä olleen. Verkkosilakat ovat jopa niin lihavia, ettei perinteisten silakkarullien tekeminen tahdo onnistua, koska filee on niin paksu, ettei pysy rullalla.

Silakat, jotka rannikolle ovat saapuneet, ovat poikkeuksellisen lihavia, kun otetaan huomioon, että on kevät, jolloin yleensä silakat talven jälkeen ovat laihempia kuin muina vuoden aikoina. Ilmeisesti myös lisääntymispotentiaali on moninkertainen edellisvuoteen verrattuna, koska pulskat kalat kehittävät mätiä ja maitia runsaasti ja jaksavat temmeltää kutupuuhissa aivan erilailla kuin nälkäkeväänä 2022. Toisaalta on mahdollista, että vielä myöhemmin kesällä saapuu silakkaparvia, jotka eivät näin hyvillä ruokailupaikoilla ole talvehtineet (toivotaan, ettei näin ole).

Silakkaverkkopyynti on ekologisesti, sosiaalisesti ja menekkiin sopeutettuna taloudellisesti kaikkein ympäristöystävällisin ja kestävin tapa kalastaa silakkaa. Verkko jo pyynnissä valikoi tasakokoiset ja pulskimmat silakat. Verkon silmäkoko valikoi tarkasti halutun saaliskalan koon, koska silakka tarttuu yleensä silakkaverkkoon vain yhdestä verkon silmästä, jolloin silmäkoko tarkasti määrittää ,minkä kokoinen silakka jää verkkoon kiinni. Isot ei saa verkon silmään mahtumaan päätänsä ja pienet sujahtaa läpi. Laihimmat silakat myös menevät läpi, koska laihan silakan suurin läpimitta on päässä ja se ei jää verkkoon. Huonommilla eväillä olleet silakat voivat siis lähteä hakemaan parempaa ravintoa ja lihavampana palata uudelleen sovittamaan verkon silmää kaulaansa. Verkolla kalastetaan vain sen kokoista kalaa kuin on tarvetta ja pyritään saamaan myös tarpeen mukainen määrä verkko määrää muuttamalla. Tarpeettomasti ei nosteta ylös suuria määriä. Täydellisen kestävää kalastusta.

Silakkaverkon silmäkoko on erittäin tarkka kun saalista halutaan maksimoida ja verkkoja on toimitettu 0,5 mm solmuväli jaolla. Solmuvälin muuttuessa 0,5 mm verkon silmän ympärysmitta muuttuu 2 mm eli silakan kaulan ympärysmitan muutos on pienestä kiinni.

Optimi silmäkoko on vuosittain erilainen riippuen silakan kasvusta ja voimakkaimman vuosiluokan koosta. Silmäkoolla voidaan valita myös saaliin koko, kun halutaan kalastaa eri tarkoitukseen kulutus-, savustus- tai fileerauskäyttöön.

Kalasatamassa on keväällä eri työkohteita levällään, valmistelua kauden sesonkiin. Kevät on hieman ontuen edennyt, sillä kylmiä jaksoja on toistuvasti ollut viivästyttämässä kevään etenemistä. Rysien pyyntiinlasku on alkamassa heti, kun säät sallii. Vain yksi siianpyyntiin laskettu rysä on kalastamassa.

HjS