Venäläistehtaan fosforivuodon pysäyttäminen on vaikuttanut myönteisesti Suomenlahteen, arvioi Suomen ympäristökeskus. Päästön tukkiminen on osaltaan vähentänyt leviä ruokkivan ja merta rehevöittävän fosforin määrää.

– Etenkin itäisellä Suomenlahdella fosforipitoisuuden aleneminen voi jo osin johtua Fosforitin tehtaan ison päästön pysähtymisestä, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Ympäristökeskuksen mukaan fosforipitoisuudet ovat alentuneet selvästi viime vuodesta. Tähän ovat vaikuttaneet eritoten Suomenlahden hyvänä pysynyt happitilanne sekä Pietarin jätevesien tehostunut puhdistus. Tilanteen paranemisen uskotaan näkyvän pian myös vähentyneinä leväkukintoina.

Tutkijaryhmä havaitsi Kingiseppissä Venäjällä sijaitsevan Fosforitin lannoitetehtaan päästön toissa vuoden lopulla. Asian selvittely johti erikoisiin käänteisiin, muun muassa Knuuttila pidätettiin Venäjällä.

Päästö saatiin kuriin vedenpuhdistusjärjestelmällä. Tehdas on yhä määrä saada riippumattomaan kansainväliseen seurantaan. Sopimus on tarkoitus tehdä näinä päivinä kansainvälisen ympäristöalan asiantuntijayrityksen kanssa.

Lähde: TS-STT 14.3.2013