Venäjä julkaisi tänään listansa vastapakotteista. Tuontikiellot ja -rajoitukset koskevat niiden länsimaiden ruoka- ja maataloustuotteita, jotka ovat asettaneet Venäjän-vastaisia pakotteita.

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan Venäjä kieltää hedelmien, vihannesten, lihan, kalan, maidon ja meijerituotteiden tuonnin Yhdysvalloista, EU:sta, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta.

Venäläiset poliitikot ja asiantuntijat ovat kiitelleet presidentin Putinin päätöstä ja uskovat sen vahvistavan maan omaa ruokatuotantoa.

Vuonna 2013 EU vei maataloustuotteita Venäjälle 11,8 miljardin euron arvosta, Yhdysvallat puolestaan miljardin dollarin verran.

Venäjä on muun muassa EU:n suurin hedelmien ja vihannesten ostaja. EU vie Venäjälle vuosittain kasviksia yhteensä yli kahden miljardin euron arvosta.

Venäjän asettamat länsimaisten ruoka- ja maataloustuotteiden tuontikieltojen on pelätty vaikuttavan EU-maista erityisesti Suomeen.

Suomalais-venäläisen kauppakamarin varatoimitusjohtaja Jaana Rekolaisen mukaan vastapakotteet iskevät myös Venäjään itseensä, sillä korvaavia tuotteita on vaikea löytää.

Lähde: Yle 7.8.2014