Suomen vesialueilla leviää vauhdilla uusi tulokaslaji. Tutkijat pelkäävät, että liejutaskurapu sotkee Saaristomeren ja koko Pohjois-Itämeren herkän ekosysteemin.

Alun perin Meksikonlahdelta kotoisin oleva liejutaskurapu on saapunut Suomeen ilmeisesti laivojen painolastivesitankkien mukana. Biologi Outi Vesakoski Turun yliopistosta kertoo liejutaskuravun olevan yllättävä eläin.

– Meillä ei ole taskurapuja Suomessa. Tai villasaksirapu on, mutta niitä on harvakseltaan eivätkä ne lisäänny. Nyt meillä on merenpohjassa uusi parisenttiseksi kasvava taskurapulaji joka yllättää sekä tutkijat, että muun kansan kun niitä löytyy verkoista.

Vesakoski teki ensimmäiset havainnot liejutaskuravuista kolme vuotta sitten Naantalin vesiltä. Nyt näitä pikku äyriäisiä on tavattu jo Etelä-Airistolta saakka. Toistaiseksi suurimmat havaitut esiintymät ovat Naantalissa, Rymättylässä ja Turun vesialueilla. Vesakoski arvelee, että liejutaskurapu voi levitä joka suuntaan, jopa jokiin ja järviin.

– Se on vaarana, koska rapu rapu kestää makeaakin vettä.

Uhkaa kalakantoja

Liejutaskurapujen levinneisyyttä tutkiva Outi Vesakoski on huolissaan rapujen nopeasta lisääntymisestä. Koska laji on Suomen vesialueilla uusi, sillä ei ole luonnollista vihollista. Kalat ja linnut eivät ymmärrä rapuja syödä ja rajoittaa uuden lajin määrää. Toisaalta liejutaskuravun saaliseläimet kuten äyriäiset eivät osaa sitä varoa. Liejutaskurapu panee Pohjois-Itämeren herkän ekosysteemin sekaisin.

– Pahin uhkakuva on se, että kun liejutaskuravut syövät paljon levälaiduntajia eli äyrisiä, kotiloita sekä simpukoita, niin kaloille ei ehkä riitä ruokaa, sillä kalat käyttävät samaa ravintoa ruokanaan. Tämä tulee vaikuttamaan siihen, miten erityisesti kalanpoikaset tulevat pärjäämään.

Toisaalta tutkijoita lohduttaa se tieto, että Etelä-Itämerellä, Puolan edustalla, liejutaskurapu on jo muuttunut osaksi ravintoketjua. Siellä kalat popsivat rapua mielensä mukaan. Tutkijoiden mielestä sama tullee tapahtumaan Suomessakin ennen pitkää. Vaarana on vain se, että lajin populaatio ehtii ennen tätä kasvaa liian suureksi.

Liejutaskurapu lisääntyy voimakkaasti

Liejutaskurapujen määrästä Suomen vesialueilla ei ole toistaiseksi juurikaan käsitystä. Se tiedetään, että laji on lisääntynyt voimakkaasti joka vuosi. Outi Vesakosken tutkimus Turun vesialueilta antaa kuitenkin jonkinlaisen käsityksen eläimen yleisyydestä.

– Näyttäisi siltä, että ranta-alueilla niitä olisi neliöllä viidestäkymmenestä sataan.

Tulokaslajista saattaa olla haittaa myös meren rannalle toimiville yrityksille. Vesakoski kertoo tietävänsä Naantalilaisen teollisuuslaitoksen, joihin liejutaskurapu on vaikuttanut.

– Laitos käyttää jäähdytysvetenä merivettä ja järjestelmiin oli joutunut niin paljon rapuja, että he joutuivat laittamaan laitoksen kiinni pari kertaa viime talvena.

Lähde: Yle Turku 26.9.2012