Viime viikon keskiviikkona elinkeino ja maa- ja metsätalousministeriö keskustelivat muun muassa kuhan alamitan noston vaikutuksista ja ammattikalastajien menetysten kompensoimisesta. Toimenpiteellä olisi huomioitu kasvavan lähikalan kysyntä ja kalastuksen jatkuminen. Valmista ei tullut koska ministeriön esitys oli hyvin keskeneräinen.

Mutta yksi asia on selvä. MMM ilmoitti 2.10.2018 kuhan kalastuksen säätelyn yhteydessä, että ”maa- ja metsätalousministeriö pyrkii huolehtimaan siitä, että kuhan kaupallinen kalastus voisi jatkua kannattavana myös alamittojen noustessa ja että alamitan noususta ja kuhasaaliin väliaikaisesta pienentymisestä aiheutuvia merkittäviä menetyksiä voitaisiin kompensoida erityisellä määräaikaisella tukijärjestelmällä.” Sama lupaus toistettiin kalastajatilaisuudessa Askaisissa 2018 joulukuun alussa.

MMM ilmoitti kuitenkin keskiviikon kokouksessa suoraan, ettei mitään kuoppakorvausta tulla maksamaan. Kuvio on siis aina sama – valtion lupauksiin ei voi mitenkään luottaa. Tämä on koettu monta kertaa aikaisemmin. Näin tälläkin kertaa.

Lähde: SAKL 29.1.2019