”Merialueella oli vähimmillään 2 000–4 000 hyljettä, nyt hylkeitä alkaa olla 100 000. Perämerellä norppia on 20 000–30 000, norppa ei ole ollut vuosikymmeniin uhanalainen.”

MT:n lukija Risto Tolonen painottaa yliökirjoituksessaan hylkeiden aiheuttavan Perämeren kalastukselle merkittävää haittaa.

”Perämerellä hylkeiden määrä on ongelma. Vielä isompi ongelma on hylkeen käyttäytymisen muutos. Aiemmin hylkeet karttoivat kalastajia, nyt tulevat kalastajien luokse, helppoa ruokaa hakemaan”, Tolonen kuvailee.

”Hylkeet särkevät pyydyksiä, syövät kalastajien saalista ja häiritsevät kaikkea pyyntiä, nykyisin myös nuottausta ja pientroolausta.”

Hänen mukaansa kalastajalle jää aina vain vähemmän saalista, vaikka työmäärä kasvaa.

”Merialueella oli vähimmillään 2 000–4 000 hyljettä, nyt hylkeitä alkaa olla 100 000. Perämerellä norppia on 20 000–30 000, norppa ei ole ollut vuosikymmeniin uhanalainen.”

Tolonen on myös pettynyt tapaan, jolla WWF Suomi reagoi yhden saimaannorpan kuutin kuolemista muikkuverkkoihin.

”’Tapaus oli valitettava, mutta vielä valitettavampi on WWF Suomen Jari Luukkosenjohtopäätös: ”Kuolema osoittaa, että kalastusrajoituksia pitää lisätä ja jatkaa. Vain virvelöinti ja onkiminen ovat norpille vaarattomia.'”

Mitenköhän ammattikalastajat virvelöinnillä ja onkimisella pärjäävät, Tolonen miettii. Hän muistuttaa, että Saimaalla on rajoitettu kalastusta jo nyt, mikä on elvyttänyt norppakannan.

”Verkolla saatu muikku on terveellistä lähiruokaa, omaa pienen hiilijalanjäljen, on uusiutuvan luonnonvaran järkevää hyödyntämistä. Onko valitettava vahinko oikea syy vaatia lisää kalastusrajoituksia, vaatia lisää kieltoja lähiruuan saannille?”

Hänen mielestään on selvää, että WWF Suomi ei kanna huolta kalastuksesta, luonnonvarojen järkevästä hyödyntämisestä.

”Perämeren kalastajat sekä lähiruuan saanti ja myös arvokkaimmat kalakannat ovat uhattuna – vain hylkeet huomioivan suojelun ja tästä aiheutuvan hylkeiden käyttäytymisen muutoksen vuoksi”, Tolonen painottaa.

”Tuleeko Saimaalla tilanne samanlaiseksi kuin Perämerellä? Jääkö Perämerelle ja Saimaalle vain viehe- ja onkikalastus, kuten WWF Suomi esittää? Loppuuko muu kalastus ja lähikala kalakaupasta? Kuolevatko kalastajat hyljesuojeluun?”

Lähde: MT/ mielipide