Siikalajeihin kuuluvasta nelmasta halutaan uusi arvokalalaji Suomen kalamarkkinoille. Venäjältä tuodun nelman toivotaan korvaavan Norjasta tuotua merilohta. Valkolihaisen nelman viljely aloitettiin Laukaassa kuutisen vuotta sitten.

Nelma on hopeakylkinen ja laajasti vaeltava petokalalaji, joka sopii varsin hyvin viljelyyn. Luonnossa se voi kasvaa helposti puolitoista metriseksi ja yli 20 kiloiseksi. Tyypillisimmillään se painaa noin yhdeksän kiloa.

Ensimmäiset nelman mädit tuotiin karantenoinnin kautta Venäjältä Luken Laukaan kalankasvattamoon kuutisen vuotta sitten. Nelma on kalana oivallinen. Se on suuri, herkullinen ja kestää kasvatettaessa hyvin tauteja.

– Nelma on pohjoisten ja viileiden vesien siikalaji, joka elää luonnossa Siperiassa ja Pohjois-Amerikassa Alaskan ja Kanadan pohjoisosissa, kertoo tutkimuspäällikkö Petri Heinimaa Luonnonvarakeskus Lukesta.

Nelma kasvaa hitaasti

Hoikahko Nelma tulee myöhään sukukypsäksi ja kasvaa hitaasti. Laukaassa niitä on kasvatettu siianviljelymenetelmillä ja nyt altaissa polskii ensimmäinen kotimainen emokalojen sukupolvi.

– Meillä on mennyt erittäin hyvin nelman kanssa. Tutkimuksin on voitu todentaa, että tämä on ollut turvallinen tuonti ja tämä onuusi mahdollisuus elinkeinolle, sanoo Petri Heinimaa.

Nelman saapumista kalatiskeille saadaan odottaa vielä pari vuotta. Nelma sopii hyvin graavikalaksi ja maistuu niin kylmä- kuin lämminsavustettuna. Valkolihaisena se kelvannee myös gourmet-ravintoloiden ruokalistoille.

Heinimaa arvostaa nelman maun parhaiden kalanlihojen joukkoon, vaikka hitaasti kasvavana sen hinta ei jää halvaksi.

– Harvinaisuuden, suuren koon ja vähän lohimaisen rasvaisuuden vuoksi se on kyllä hintansa väärti.

Ei luonnovesiin helposti

Luonnonvesiin telmaa ei voida istuttaa lainsäädännön takia. Lupa istutuksiin saattaisi tulla monen vuoden tutkimuksen jälkeen, jos lajista ei ilmene haittoja kalavesille.

– Venäjällä telma on harvinaistunut luonnossa kovasti ja se on uhanalainen. Sitä yritetään viljelykeinoin ylläpitää, sillä se on hyvin arvostettu ruokakala Venäjällä. Me odotetaan, että suomalaisetkin ottaisivat sen omakseen, visioi tuotantopäällikkö Risto Kannel Lukesta.

Luonnonvarakeskus keskittyy nelman geenivaraston säilyttämiseen ja emokalastojen hoitamiseen. Luken tehtävänä on välittää telman mätiä yksityisille kalanviljelylaitoksille. Niitä on Suomessa liki 200.

– Odotetaan, että yksityinen sektori ottaisi telman vastaan yhtenä mahdollisuutena. Se on toki riski, koska tilat on varattuna muille kaloille, mutta siinä on myös mahdollisuus, rohkaisee Risto Kannel.

Lähde: Yle 26.9.2016