DSC 1676 2

 

Kauniin kesän airut aamu-usva on palannut. Useana yönä on usva noussut lahdelmista merkkinä kauniista tuulettomista aamun hetkistä.`

Usva on sumua joka nousee maasta tai vedestä yön tyveninä hetkinä leijumaan matalalla kun edellisen päivän lämpö karkaa pilvettömälle taivaalle. Merellä näin käy rannikon lahdelmissa joissa on lämmintä vettä. Samoin kosteutta nousee pelloilta tai muuten avoimilla paikoilla.

 

DSC 1717 7

 

Usva on samaa materiaalia kuin sumu: pienen pieniä vesipisaroita, mutta varsinainen sumu on taivaasta alas repsahtanut pilvi.

Sumua on monenlaatuista. Hernerokka jolloin näkyvyys on alle 50 m ja utu joka on vain hentoa näkyvyyden alenemaa 1 – 10km. Lisäksi on olemassa mesisavu joka taasen sulalla merellä muodostuu yli 5m/sek tuulella ja -10 asteen ylittävillä pakkasilla.

Ilman leijuvaa  kosteutta näkyvyys voi heiketä ja silloin on kyseessä auer joka on pölyn tai muun kuin veden sisältämän hiukkasten takia (siitepöly yms).

 

DSC 1682 3

 

Usvaa on ollut väärässä paikassa (silmissä tai päässä) sillä lohirysäni joutui yliajetuksi. Hyvin merkityn rysän yli ei mennyt mikään pikkutekijä sillä vahingot olivat massiiviset.Aika näyttää saadaanko selvyyttä tekijästä vai jääkö vahinko kokonaan minun, kalastajan kontolle. Asemaamme merellä on systemaattisesti heikennetty monella muotoa.

Yksi sellainen ovat juuri pyydysten yliajot ne kun eivät ole vakuutuksen korvattavia. Näyttö vahingontekijästä on yksin kalastajan tehtävä. Kun jatkuvasti ei voi pyydyksillä päivystää, jää vahinko yksin kalastajalle. Vahingon tekijän saaminen vastuuseen on vaikeaa sillä  tunnustus tai riittävä määrä silminnäkijöitä on käytännössä ainut mahdollisuus  korvauksen saamiseksi. Parinkymmenen tonnin vahinko näin kalastuskauden alkuun kirvelee ja se mielikuva vahvistuu että pyynti on muodostumassa mahdottomaksi jos tämä meno jatkuu sillä näitä yliajoja on vuosittain.

 

DSC 1714 6

 

Silakkaa on rannikolla ollut, mutta  kudut ovat olleet harvassa ja pienehköjä. Nyt on muutosta luvassa. ”Big Boss” jäi verkkoon 8.6 joten tulossa ollaan ja isommalla porukalla.

 

DSC 1711 5

 

Ylöspäin elävän mieli. Leppäkerttujen invaasio näkyy ulkomerellä. Rysän pintanaruihin tarrautui uupuneita matkamiehiä sankoin joukoin. Enemmistö tosin ei ollut kerttuja vaan pirkkoja. Tavallisia punertavia leppäkerttuja oli vain jokusia. Enemmistö näytti ruskeankellertäviltä ruutupirkoilta. Vuosittain toistuu myös ampiaisten vaelluksia jolloin pyydyksen yläpauloja kannattaa käpälöidä hanskat käsissä.

 

DSC 1689 4

 

Lohta on ollut kivasti liikkeellä. Rysän tuhoutuminen teki tosin melkoisen takaiskun kalastukseen, mutta nyt on uusi pyydys paikalla.

Lohi ja muutkin kalat on varovaisen maustajan raaka-ainetta. Hyvästä kalasta saa kaikki hennot maut esille käyttämällä vain makuvahvennetta (suola). Varsinkin lohi ja siika graavit on ruokapöytiemme aatelia. Kun sitten on sillai ja tälläi lohta jokusen viikon nauttinut, niin tulee aika kokeilujen. Ihan hyvää saa muutteeksi kun gooklettaa vaikka sanan lohicevitse.

Jos et ole graavin kalan ystävä niin kokeile. Tuskin petyt.

 

HjS