Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.  Lisätietoja THL:n internetsivuilla.

Saako elintarvikkeita myydä REKO-myyntitapahtumassa?

Elintarvikkeita saa myydä edelleen REKO-ringin kautta.  Älä tule myymään elintarvikkeita, jos sinulla on kuumetta, yskää tai muita COVID-19 viittaavia oireita ja huolehdi käsihygieniasta. Puhdista myös mahdolliset kosketuspinnat, kuten maksupääte tehostetusti. Mahdollisuuksien mukaan porrasta elintarvikkeiden hakuaikaa ja ohjeista asiakkaita jonottamaan metrin välein.

Täytyykö elintarvikkeiden kuljettamisesta tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus?

Ravintoloitsija tai muu elintarvikealan yrittäjä voi harjoittaa elintarvikkeiden kotiin kuljettamista asiakkaalle ilman, että kuljetuksesta tarvitsee tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Alkutuotannon tuotteiden kuljetus tilalta myyntiin tai jatkojalostukseen alkutuottajan toimesta kuuluu alkutuotannon toimintaan.

Toiminnan helpottamiseksi myös muut kuin elintarvikealan yrittäjät tai alkutuottajat  voivat nyt poikkeuksellisesti kuljettaa elintarvikkeita ilman elintarvikehuoneistoilmoituksen tai alkutuotantoilmoituksen tekemistä. Tämä helpotus, ettei kuljetustoiminnasta tarvitse tehdä ilmoitusta, koskee poikkeustilannetta, joka on tällä hetkellä voimassa 13.4.2020 asti.

Yleiset elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset:

  • kuljetusvälineiden- ja astioiden on oltava puhtaita ja niiden suojattava elintarvikkeita saastumiselta.
  • elintarvikkeet on suojattava huolellisesti kuljetuksen aikana. Suojana voi toimia esimerkiksi puhdas pakkauslaatikko tai elintarvikkeet voidaan kääriä puhtaaseen tarkoitukseen sopivaan kelmuun tms. Erityisesti pakkaamattomien elintarvikkeiden hygieeninen käsittely ja suojaaminen on tärkeää.
  • elintarvikkeiden lämpötilan hallinnasta on huolehdittava kuljetuksen aikana

Elintarvikkeiden lämpötilanhallinta

  • Kuljetettavien elintarvikkeiden lämpötila hallitaan joko jäähdytyslaitteistolla tai mulla tavalla esim. kuljettamalla elintarvikkeet styrox-laatikossa, jossa esim. kuuma/tai kylmä geelimatto riippuen siitä onko kyseessä elintarvikkeiden kylmä- tai kuumakuljetus
  • Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee kuljettaa kylmässä (yleensä enintään +6 astetta)  ja kuumana kuljetettavat niin, etteivät ne jäähdy (vähintään + 60 asteisena).
  • Kuljetuslämpötiloista ja joustoista löydät tietoa tarkemmin Eviran ohjeesta 16025  (kohdat 6§ ja 11§ s.50 ja 54-55).

Tallentavaa lämpötilaseurantajärjestelmää ei vaadita:

  • alle 2 tuntia kestäviltä kuljetuksilta eikä
  • kuljetuksilta, joissa elintarvikkeet toimitetaan elintarvikehuoneistosta suoraan lopulliselle kuluttajalle (esim. ateriakuljetukset valmistuskeittiöstä kuluttajalle tai esim. kauppakassikuljetukset myymälästä kuluttajalle).

Kuinka henkilökunnan tulee ottaa huomioon hygienia työskennellessään elintarvikehuoneistossa?

Käsihygienia

Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä ja saippualla on elintarvikehuoneistossa työskennellessäsi erityisen tärkeää. Vältä koskettelua kasvojen alueelle. Pesethän kädet myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen.  Noudatathan Ruokaviraston ohjeita käsienpesusta. Sekä tutustu myös THL:n käsienpesuohjeistukseen.

Muistathan, että elintarvikkeisiin, ruoan valmistusvälineisiin ja tarjoiluastioihin kosketaan vain puhtain, tervein käsin.

Henkilökunnan perehdytys

Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin vain vähäiset. Koko henkilökuntaa on hyvä muistuttaa hygieenisistä työtavoista. Mahdollinen sijaistyövoima on myös perehdytettävä hygieenisiin työtapoihin. Työntekijöiden terveydentilaan liittyvästä ohjeistuksesta vastaa terveydenhuolto.

Lisätietoa hygieenisistä työtavoista

Voiko COVID-19-koronavirus tarttua pintojen tai ottimien välityksellä?

Tämän hetken tietämyksen mukaan erilaisten pintojen, kuten kahvojen tai elintarvikeottimien osuutta ei pidetä merkittävän taudin leviämisessä. Yleistä siivouksesta Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen internetsivuilla.

Asiakastilat

Asiakkaiden koskemat pinnat (esim. ovenkahvat, kaiteet, tuolit, lastensyöttötuolit ja pöytäpinnat, maksupäätteet sekä WC- ja pesutilat) tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein.

Asiakastiloissa puhdistustiheyttä on lisättävä erilaisiin painikkeisiin, kahvoihin ja ottimiin, joihin asiakkaat koskettavat esim. annostellessaan itselleen ruokia tai juomia. Ruoanottimia, leipä- ja voiveitsiä sekä elintarvikkeiden suojana olevia liinoja tai suojakupuja on vaihdettava useamman kerran päivän aikana. Myös kertakäyttöottimia kannattaa suosia. Muistahan puhdistaa myös elintarvikepakkauksien pinnat, joihin asiakas koskettaa (esim. öljy- ja maustekastikepullot).  Leivän ja muiden vastaavien tuotteiden tarjoilu valmiina annospaloina olisi järkevää.

Siivouksen tehostamisesta asiakastiloissa voit lukea lisää Työterveyslaitoksen internetsivuilta.

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

Pitääkö toimijan ilmoittaa paikalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle toiminnan keskeyttämisestä?

Toiminnan keskeyttämisestä tulee lähtökohtaisesti ilmoittaa valvontaviranomaisille, mutta ole yhteydessä oman kunnan viranomaiseen saadaksesi lisätietoa. Kuntien yhteystiedot löytyvät täältä.

Vaikuttaako koronavirusepidemia hygieniapassitestien järjestämiseen ja hygieniapassien saamiseen?

Hygieniapassitestaajilla on edelleen oikeus järjestää hygieniapassitestejä ja myöntää hygieniapasseja. Käytännössä työntekijän, joka tarvitsee hygieniapassin, voi olla tällä hetkellä hankalampaa päästä hygieniapassitestiin ja saada hygieniapassi.

Lähde: Ruokavirasto 18.3.2020, linkki päivityksiä varten https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta–elintarvikealan-yrityksille/