Kitsaan ja kuuman kesän jälkeen alkusyksyn kalastus on ollut kuin unelmaa. Tuulet heikkoja ja lämpötilat, ilman sekä veden, optimia. Mikä tärkeintä, kala on liikkunut ja käynyt pyydyksiin pitkään jatkuneen hellekesän jälkeen. Tyventä pidetään yleensä huonojen saaliiden aiheuttajana mutta tosiasiassa tuulet ei kalojen määrää lisää, samat kalat meressä on tuuli tai ei. Pitää vain löytää kalaisat pyyntipaikat.
Syyskutusilakkaa oli Säpin vesissä hyvin. Silakat on poikkeuksellisen pieniä. Harvoin näkee pikkulillin kokoisia kutusilakoita jotka on mädistä lähes halkeamispisteessä. Isot silakat on edelleen laihoja ja niitä on niin vähän ettei yli 16mm solmuvälistä silakkaverkkoa kannata laskea. Pienehköt silakat on lihavia vaikka eivät kutupuuhissa olisikaan ja erikoista on että ero on niin huomattava.
Vanha sanonta kertoo että syksyllä silakka kutee Pertusta – Mikkoon eli kyseisten nimipäivien välisenä aikana. Toisinaan on myöhemminkin kutuja ja myöhäisin saamani suuri kutu (3000kg) on ollut pyhäinpäivän aikoihin. Perimätietoja on, että myöhäisempiäkin silakkakutuja ollut jopa joulukuussa. Tutkimus on päätynyt myös siihen, että syyskutuinen silakkakanta on lisääntymässä ja kasvamassa oleva hyvä vuosiluokka on aiempaa enemmän syyskutuinen. Silakkaverkoilla kalastavia on sangen vähän, joten mitään laajempaa tulosta runsastumisesta ei ole, voihan olla että Säpin hyvät saaliit on vain sattumaa.
Rysien laskeminen syksyn pyyntiin sujui heikkojen tuulien ansiosta sutjakasti ja saalista alkoi tulla heti eikä tarvinnut odotella kalojen saapumista rannikolle. Nähtäväksi jää, miten pitkään syksyyn kuuluvat myrskyt pysyy poissa. Mitään kaipausta en myrskyihin tunne, joten nykytilanteen jatkuminen olisi parasta. Atlantin viimeaikaiset hurrikaanit on suuntautuneet pohjoiseen, joka aiheuttanee matalapaineiden voimistumista Pohjois-Atlantilla, joka johtanee kauniin syksyn loppumiseen meillä.
Loppuun luontohavaintoja.
Merivesi on ollut syyskuussa poikkeuksellisen alhaalla, jopa puoli metriä miinuksella. Alhainen vedenpinta tarkoittaa korkeapaineita ja heikkotuulista säätä.
Niittyhepokatti. Hepokattien on väitetty vähentyneen. Nyt kesällä oli kuitenkin hepokatteja runsaasti ja niitä näki päivittäin. Perhosia oli myös runsaasti erityisesti suruvaippaperhosia. Yleisesti ottaen hyönteisiä oli runsaasti ja pääskysillä oli ennätysmäärin poikasia.
Sieniä puiden oksilla? Saattaisi olla mysteeri ellei olisi nähnyt syyllisiä itse teossa.
Epätoivoista talvivarastointia oravilta. Ideana hyvä, mutta tuskin auttaa talven muonituksessa oravaa, sillä sienien pysyminen oksilla on kyseenalaista syksyn tuulissa ja jos pysyykin puussa lienee ottajia ennen oravaa.
HjS