image1

PU – rysän virittely on haastavaa vaikka tuuli olisikin kuvan mukainen kuusi metriä.

Kalastaja toimii luonnon ehdoilla, kuten hyvin tiedetään. Tänä keväänä on sää tiukentanut ehtoja entisestään kun pitkät tuulijaksot ovat hankaloittaneet huomattavasti Pohjanlahdella lohenkalastuskauteen valmistautumista. Mitään normitilannetta ei ole koskaan, mutta useiden päivien lähes myrskyn voimakkuudella puhaltavat tuulet ovat harvinainen ilmiö.

Tilanteen todistavat myös tilastot.  Viime vuonna oli merialueen mittauspisteissä kahdeksan virallista myrskypäivää ja tänä vuonna on tuo määrä jo täynnä vaikka vuosi ei ole edes puolessa välissä. Tilasto kertoo toisaalta sen, että viime syksy oli myrskyjen suhteen varsin rauhallinen ja kuluva kevät kaikkea muuta.

Kevään tuulille on myös ollut tyypillistä, että suunta on käynyt lounaan ja lännen suunnalta eli mereltä. Vanhastaan on tiedossa, että pohjoistuulet hidastavat lohen nousua ja eteläiset tuulet nopeuttavat.

Kalastus, etenkin rysien lasku ei ole avomeren reunalla mahdollista jos tuulee muutama metri sekunnissa. Samoin tuulen kääntyminen aiheuttaa voimakkaita virtauksia, jotka myös käytännössä estävät laskuyritykset.

Selkämeren lohenkalastus voidaan säädösten mukaan aloittaa kahdella rysällä 10. kesäkuuta ja rysien osia kuten aitaverkkoja ja ankkureita voi virittää paikoilleen jo muutama päivä ennen. Kun tähän kalenteriviikkoon sattuu tuulijakso, on kalastaja ihmeissään. Rysiä on huollettu jo edellisestä kaudesta lähtien ja veneet on lastattu valmiiksi odottamaan suotuisaa keliä lähteä laskuun. Kun puissa vain suhisee, kulkee kalastaja levottomana pitkin rantoja.

image2

Kalastaja Heikki Salokangas joutui odottamaan ulommaisten rysien laskua aivan viime hetkille, mutta luonto armahti vuorokauden tuulettomalla hetkellä. Tähän oli valmistauduttu ja töitä tehtiin taukoamatta kunnes rysät olivat pyynnissä.

”Myöhäistä tämä kuitenkin on. Vetouistelijat ovat saaneet hyvin lohia viime viikkoina, mutta nousu on selvästi tältä kohtaa jo ohi kun uisteluveneiden määrä on merellä vähentynyt”, tuumii kalastaja. Tämä kuitenkin kertoo siitä, että lohta olisi meressä ja saalistakin saataisiin jos saisi kalastaa silloin kun säät ja luonnon oma säätely antaisivat mahdollisuuden.

Järkevämmän toiminnan mahdollistaisi suunnitteilla oleva kalastajakohtainen kiintiöjärjestelmä. Kokonaismäärä pysyisi tietenkin maakohtaisen kiintiön puitteissa, mutta se jaettaisiin niin että jokainen ammattikalastaja tietää, minkä verran lohia on hänen osuutensa, ja voisi suunnitella kalastuksensa, rysien laskua myöten sellaiseksi kun hänen kalustonsa, pyydyspaikkansa ja markkinansa parhaiten antavat tulosta.

image3

Kiintiöiden jakamista kalastaja tai aluskohtaisiksi osiksi on valmistelut aktiivisesti viime vuodesta saakka ja mallia on otettu niin Ruotsin kuin Vironkin kokemuksista. Aikataulusta ei ole vielä sellaista tietoa, että kalastajat voisivat suunnitella työtään niin että oikeasti luonnonolosuhteet eikä kalenteri muodostaisi ehdot yritystoiminnalle. Kiintiön jakamisesta on keskustelut jo 90 – luvulta saakka, mutta ehkä nyt jonkinlainen ratkaisu saadaan aikaiseksi.

image4

Niin Salokankaan kuin porilaisten lohensyöjienkin onneksi rysät saatiin kuntoon ja niihin muutama lohikin kun 10. kesäkuuta koitti. Pitkä odottelu muuttui ympärivuorokautisiksi työpäiviksi, mutta kalastajaa se ei harmita. Masentavinta on keväällä kauniilla säällä katsella merelle ja odotella oikeaa kalenteripäivää.

image5

Merikarvian puolella Sami Veneranta sai rysänsä veteen ja pysymään myrskytuulissa pyyntikunnossa. Avoimella merellä kauden ensimmäisen vuorokauden jälkeen illalla tuuli tyyntyi ja koentakierros tehtiin hyvällä tuulella. Lohenkalastuksen luonteeseen kuuluu paitsi sopeutuminen sääoloihin myös niiden huomioiminen. Nyt lähempänä mannerta olevat rysät olivat melkein tyhjiä, mutta tässä ulommaisessa oli hyvin kalaa. Luonnon ehdoilla.

Teksti ja kuvat: Markku Saiha / Paapuuri Oy

Linkki tuulitilastoihin http://ilmatieteenlaitos.fi/tuulitilastot

Linkki toimijakohtaisista kiintiöistä kertovaan juttuun https://sakl.fi/index.php/fi/ajankohtaista/2938-keskustelutilaisuus-toimijakohtaisista-saaliskiintioeistae-silakan-kilohailin-ja-lohen-kalastuksessa

Linkki lohen säätelyn aikatauluihin löytyy täältä

https://sakl.fi/index.php/fi/ajankohtaista/482-lohen-kalastuksen-saatelyalueet-ja-aikarajoitukset

image6