08062015 DSC 0344

Jo on tuulista. Vuoden heikkotuulisimmat hetket ja tuntuu aina vaan tuivertavan kaikkea muuta kuin heikosti.

Suomessa kesäkuussa on pitkänajan keskiarvon mukaan vain yksi myrskypäivä. Neljäs päivä kesäkuuta haastateltiin radiossa meteorologia joka totesi siihen mennessä olleen jo kolme myrskypäivää. Toinen tuulinen alkukesä on peräjälkeen menossa.

Rysien laskuun pitäisi nyt päästä. Ulkomeren lohirysät ovat maissa ja varmuutta ei ole, saadaanko pyyntiin 10.6 kun kalastus alkaa. Useampi heikkotuulinen päivä tarvittaisiin.

Lohikiintiön ICES (biologinen) suositusta ei sitten laskettu, mutta ei juuri nostettukaan vaikka kaikki kriteeri sitä puoltaisivat. Tutkimuspoliittinen tiedeosio haluaa katsella, josko Baltian / Puolan pellon ojissa lohi lisääntyisi ja paras keino siihen on rajoittaa merikalastusta pienillä kiintiöillä esim. täällä Pohjanlahdella. Vaikka kalastettavaa on kun eloonjäänti ja luonnon lisääntyminen on moninkertaistunut, samaan aikaan ammattikalastus on lähes tuhottu.

Biologit tekevät tietenkin vain työtään ja heitä ei muuta kysytä kuin biologinen neuvo. Tämä neuvo on kyklooppien(ympäristö-suojelu) tulkinnassa ainoaa tieteellistä totuutta joka lisättynä vapaa-ajankalastajain tarkoituksella siirtää lohi kokonaan vapaa-ajankalastajien yksityiseen nautintaan on nyt ajan trendi.

08062015 DSC 0341

Uutta kansanperinnettä: Jos kesäheinät ehtivät kasvaa pu-rysän pohjaverkoista läpi, olet myöhässä rysienlaskussa..

08062015 DSC 0349

Petosilakoita jotka ovat siirtyneet syömään poikkeuksellisesti kalaravintoa. Isot silakat on viime kolmen vuoden aikana lisääntyneet ja niitä tulee lähes päivittäin. Silakan kudut on onnistuneet ja pikkusilakoita on ollut aivan huippumäärin kalastajien havainnoin joten osa silakoista hoksaa helpon ravinnon ja alkaa syömään omia.

08062015 DSC 0355

Saaliin jaolla. Vaihtelua harmaalokin ruokavalioon joka on lähes yksinomaan linnunpoikasia näin kesällä. Varsinkin sorsalintujen poikastuotanto ei millään tahdo riittää tämän meillä alkujaan lähinnä kaatopaikkalinnun evääksi. Täytyy jopa silakoihin välillä turvautua.

08062015 DSC 0353

08062015 DSC 0335

Lahnan tulo on jatkunut yli kuukauden. Yleensä se on viikko ja sillä selvä kevään lahnasesonki. Viipyilevä on keväästä kesään siirtyminen.

HjS