Matalapainegeneraattori Pohjois-Atlantti on ollut ahkerana viime viikot. Tuulta on riittänyt ja heikkotuuliset hetket ovat harvassa. Merivesi on reippaasti plussalla ja ero vuoden takaiseen on todella suuri.

DSC 0117
2014

DSC 0780
2015

Kuvien välissä tarkalleen vuosi. Ei oo vuodet veljeksiä.

DSC 0781

Rysät ovat ylhäällä 30.11 nousi viimeinen. Saaliit olivat lopussa heikkoja.

Eräs pikku halli oppinut käymään esteverkon läpi kokemassa rysän ja poistumaan samaa reittiä kuin tulikin. Esteverkon solmuväli on 200mm eli kehän mitta 800mm. Silmäkoko on hyväksi todettu. Se estää kaikkien aikuisten hallien vierailut lähes tyystin ja kala useimmiten uskaltaa siitä pujahtaa rysään perään. Kokeiltu on muitakin estekokoja, mutta tästä on parhaat kokemukset. Toimii kuitenkin vain hallilla koska on isompi kuin norppa. Sen pyydykseen menon estäminen verkolla ei onnistu niin että kalastavuus säilyy. Verkon pienentäminen kun estää myös kalat. Tätäkin ongelmaa yritetään ratkoa.

Norppa lisääntyy räjähdysnopeudella. Kevään laskennoissa kantaa laskettiin noin tuplat enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä tarkoittanee että myös urokset synnyttää. Biologiassa on paljon kaikkea jännää.

Siihen halliin palatakseni mikä oli oppinut käymään esteverkon läpi ja piti yhden rysän kuukauden tyhjänä. Se elukka oli todella ihastunut ko. rysään, seurasi uiden pinnalla lähellä PU-rysän perää kun hinasimme sen kalasatamaan. Luovutti vasta kun saavuimme laituriin. Enpä moista ole ennen nähnyt. Mahtaa nyt hallia ottaa (!?!) pattiin kun joutuu ihan itse ruokaansa jahtaamaan.

Helppoa ei ole silläkään, niin tyhjäksi se kavereineen ovat nämä vedet syksyn aikana syöneet herkkupaloistaan lohista, taimenista, kuhista ja siioista.

DSC 0766

Silakkasaaliit ovat petranneet, tosin norssia on joukossa turhan runsaasti ja voimakkaat tuulet karsivat pyyntipäivät satunnaisiksi.

Kai tässä pitää mitalikahveita ruveta suunnittelemaan. Olen tänään saanut seuraavanlaisen tiedon:
Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari on päättänyt antaa 6.12.2015 ansioituneille Suomen kansalaisille seuraavat kunniamerkit.

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi
Salokangas, Heikki Juhani, ammattikalastaja, Pori

HjS