Hyvät rasvahapot näyttävät olevan yhteyksissä ikäihmisten aivoterveyteen, esittääNeurology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Amerikkalaiset tutkijat selvittivät 1 100 ikänaista koskeneessa tutkimuksessa linkittyykö riittävä omega-3-rasvahappojen saanti heidän aivojensa tilavuuteen ja sitä kautta esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiin.

Naisten verestä mitattiin hyvien rasvahappojen, erityisesti omega-kolmosten pitoisuus ja heidän aivonsa kuvannettiin magneettitutkimuksella. Seurantatutkimukset tehtiin kahdeksan vuoden päästä, jolloin koehenkilöt olivat keski-iältään 78-vuotiaita.

Omega-2-rasvahappoja enemmän saaneilla naisilla oli suurempi aivojen tilavuus kuin naisilla, joilla saanti oli paljon vähäisempää. Aivojen kokonaistilavuus ja esimerkiksi hippokampuksen koko oli paremmassa ryhmässä suurempi kuin huonommassa ryhmässä. Hippokampuksen pienentynyt tilavuus edeltää tutkijoiden mukaan Alzheimerin taudin ensi oireita.

Tutkijat sanovat, että hyvien rasvahappojen saannista kannattaa pitää huolta vielä vanhuudessakin. Vaikka niiden saanti olisi nyt vähäistä, riittävä saanti nostaa tutkijoiden mukaan veren ja selkäydinnesteen rasvahappopitoisuuden aivoterveyttä ylläpitävälle tasolle puolessa vuodessa.

Mistä niitä hyviä rasvahappoja sitten saa? Apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että ennen muuta monipuolisesta ruuasta.

”Käytä päivittäin pehmeitä rasvoja, kuten rypsiöljyä salaatinkastikkeena, ruuanlaitossa sekä 60–70 prosenttista margariinia leivän päällä. Kala on mainio lähde”, Schwab sanoo.

Tutkimusten mukaan hyvät rasvahapot saattavat olla yhtä tärkeitä aivoille kuin sydämelle, verisuonille sekä elimistön sokeriaineenvaihdunnalle.

”Yhtä tärkeää on suosia täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita”, muistuttaa apulaisprofessori Schwab.

Lähde: HS 8.2.2014