Suomalainen turkistuotanto kärsii tuotantokustannusten noususta ja huutokaupan tahkeudesta. Sinikettujen nahat käyvät kaupaksi vain tappiolliseen hintaan.
Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakangas sanoo, että turkistuottajilla on nyt huonoin vuosi noin kahteenkymmeneen vuoteen.
Vireillä on jo turkistarhojen konkursseja, ja lisää konkursseja pelätään tulevan. Hankalimmassa tilanteessa ovat nuoret, vastikään suuria investointeja tehneet turkisyrittäjät.
– Ikävintä on, jos heille tulee voittamattomia vaikeuksia sillä taustalla, että on uskottu ja investoitu elinkeinoon, Rantakangas sanoo.
Hän kuitenkin uskoo, että suurin osa tarhaajista selviää vaikeasta tilanteesta jollain tapaa.
– Elinkeino ei Suomesta häviä.
Huutokauppa toi toivoa
Alan ongelmat johtuvat monesta syystä, mutta eniten päänvaivaa aiheuttavat tuotantokustannusten nousu ja huutokaupan tahkeus.
Viime vuosina monet tilat ovat tehneet suuria investointeja. Kustannuksia nostaa myös esimerkiksi kohonnut rehun hinta.
Suomalaisen turkistarhauksen päätuote on sinikettujen nahat. Ne eivät ole käyneet kaupaksi toivottuun tapaan. Tällä hetkellä lähes puolet sinikettujen nahoista on myymättä.
Merkittävää on myös, että tilanne muuttui heikoksi yhtäkkiä. Ala ei ehtinyt varautumaan tulojen heikkenemiseen.
Viimeisin huutokauppa kesäkuussa avasi hieman markkinoita ja toi toivoa tarhaajille, sillä silloin käytännössä kaikki tarjolla olleet nahat myytiin. Hinta tosin oli tuotantokustannuksiin nähden tappiollinen.
– Tappiollinen hinta on kuitenkin parempi kuin se, ettei rahaa tulisi ollenkaan, Esa Rantakangas toteaa.
Seuraava huutokauppa käydään syyskuussa, vuoden viimeinen joulukuussa.
Lähde: Yle 5.7.2016